Najavljena sjednica

Komšić zatražio da Predsjedništvo BiH razmatra priznanje Kosova

Ovaj potez Komšića uslijedio je nakon najave Milorada Dodika kako će zatražiti održavanje sjednice u vezi s premještanjem veleposlanstva BiH iz Tel Aviva u Jeruzalem.
Vijesti / Politika | 08. 09. 2020. u 16:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić zatražio je da se sutra održi izvanredna sjednici na kojoj bi se razmatralo priznanje Kosova, saznaje N1. Ovaj potez Komšića uslijedio je nakon najave njegovog kolege Milorada Dodika kako će zatražiti održavanje sjednice u vezi s premještanjem veleposlanstva BiH iz Tel Aviva u Jeruzalem.

Podsjećamo, jučer je Dodik uputio prijedlog kolegama u ovoj instituciji o premještanju veleposlanstva BiH iz Tel Aviva u Jeruzalem.

"Ako nam je baš stalo do američke podrške, zašto i mi ne bismo uradili isto”, pitao se ili konstatirao za govornicom Narodne skupštine Republike Srpske Milorad Dodik te dodao:

"Zgodna je prilika jer dolazi Palmer u srijedu pa ću mu reći da smatram veoma važnim za BiH da premjestimo veleposlanstvo iz Tel Aviva u Jeruzalem. To bi značilo i za Amerikance i za Izraelce, a ako predsjednik SAD-a na tome inzistira, onda gdje ćete bolju i direktniju stvar da dođete do njega".

Licemjerno je Dodikovo zalaganje, kao čovjeka s američke crne liste, za američke interese – promptna je reakcija njegovog kolege iz državnog Predsjedništva Željka Komšića.

"Dodik bi da bude protiv NATO-a, da se protivi zajedničkoj borbi BiH i SAD-a protiv terorizma, da odbija američke promatrače na izborima, pa nema čovjeka u Bosni i Hercegovini koji je više protiv američkih interesa. Na ovaj način želi da prikrije svoj sukob s američkom administracijom, i o ovakvim populističkim prijedlozima nema priče", poručuje Komšić.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović Dodikovu inicijativu ocijenio je politikantskom rekavši da uopće neće biti tema na sjednici.

"BiH ima dobre diplomatske odnose i s državom Izrael i s državom Palestinom, uz puno razumijevanje činjenice da naša zemlja poštuje međunarodno-pravne akte i rezolucije Ujedinjenih naroda. Ukoliko Dodik zaista želi da sa SAD-om, kao jednim od strateških partnera BiH, popravlja odnose i poštuje njihove interese, onda prije svega treba da bezrezervno poštuje Daytonski sporazum, a ne da svako malo prijeti teritorijalnom integritetu BiH, zbog čega se našao i na crnoj listi SAD-a", ističe Džaferović.

Kopirati
Drag cursor here to close