Samo kod nas

Džaferović 'spustio' Dodiku i Komšiću - nema Kosova ni Jeruzalema?

Prepucavanje članova Predsjedništva BiH, koje je zaduženo da vodi vanjsku politiku države, svelo se na unutarnje sukobe i prepucavanja.
Vijesti / Politika | 08. 09. 2020. u 18:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Predsjedništvu Bosne i Hercegovine na pomolu je nova trakavica na relaciji Milorad Dodik - Željko Komšić. 

Naime, Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, jutros je predao zahtjev da se održi izvanredna sjednica s točkom dnevnog reda o premještanju Veleposlanstva BiH iz Tel Aviva u Jeruzalem, što je jučer i danas više puta ponovio, dok je Komšić, također, zatražio izvanrednu sjednicu, ali s prijedlogom da BiH prizna Kosovo.

Sjednica da se razmatra premještanje Veleposlanstva BiH iz Tel Aviva u Jeruzalem zakazana je za 11 sati, a ona u kojoj Komšić traži priznanje Kosova u 10:45, znači 15 minuta prije one koju zahtijeva Dodik.

Tako se prepucavanje članova Predsjedništva BiH, koje je zaduženo da vodi vanjsku politiku države, ponovo svelo na unutarnje sukobe i prepucavanja.

Ranije su članovi Predsjedništva Šefik Džaferović i Komšić u javnosti ocijenili da je Dodikov prijedlog o premještanju Veleposlanstva Bosne i Hercegovine u državi Izrael iz Tel Aviva u Jeruzalem populistički i nerealan. No, Dodik je danas u Mostaru potvrdio ovu informaciju. Član Predsjedništva BiH Dodik je potvrdio novinarima u Mostaru da je uputio zahtjev da se sjednica održi i zatražio od Džaferovića da sjednicu i zakaže.

''Uputili smo inicijativu. Prema poslovniku, bez obzira na to što Džaferović priča da neće staviti na dnevni red, on mora zakazati sjednicu Predsjedništva BiH. Vjerujem da će to uraditi. Vidim da i oni imaju neke inicijative, ja nisam protiv njihovih inicijativa, šta god bile. Treba razgovarati na sjednici Predsjedništva. I treba o tome da se odlučuje, a ne da budu tabu teme'', rekao je Dodik.

No, predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović uputio je mnogo ranije zahtjev kolegama za održavanje sjednice na kojoj bi se razmatrala najaktuelnija pitanja i održala redovna sjednica. On je naime, na ovaj način ohladio danas i Dodika i Komšića i nije stavio na sjednicu nijednu točku koja se tiče ni Jeruzaleme ni Kosova prenosi Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close