Ništa sporno

Predsjednik SIP-a: Pripremamo se za izbore

"Mi nemamo puno manevarskog prostora. Dužni smo postupati po zakonu i tako ćemo i uraditi", kazao je Bakalar.
Vijesti / Politika | 21. 03. 2022. u 12:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Očito je da nakon završetka pregovora još uvijek nema izmjena Izbornog zakona BiH, tako da SIP BiH nema potrebu zauzimati poseban stav, već nastavlja raditi na pripremama za održavanje izbora u listopadu ove godine, kazao je za "Avaz" predsjednik SIP BiH Željko Bakalar.

On podsjeća da je zakonom precizno definirano kada se raspisuju izbori i na koji dan se oni trebaju održati.

"Tako da mi nemamo puno manevarskog prostora. Dužni smo postupati po zakonu i tako ćemo i uraditi", kazao je Bakalar.

Mogućnost bojkota ili opstrukcije provedbe izbora u SIP-u BiH za sada ne žele komentirati i o tome će se izjasniti ako takve odluke uslijede.

"Mi se pripremamo za izbore. Radimo na unaprjeđenju naših provedbenih akata, neke nove usvajamo, radimo na aplikacijama da uvedemo i kontrole ali i da biračima izvan BiH pokušamo omogućiti online registraciju. Bliži se datum raspisivanja izbora, nemamo još uvijek to softverski riješeno i nadam se da ćemo uspjeti", istaknuo je Bakalar.

Usporedno se pokušavaju osigurati i sredstva za organizaciju i provedbu izbora.

"Dobili smo tišinu iz Ministarstva financija vezano za naš zahtjev za osiguravanje dijela sredstava koji bi se odnosio na privremeno financiranje a vezano za četvrtinu proračuna iz 2020. godine. S druge strane pokrenuli smo i jednu proceduru da uputimo zahtjev Vijeću ministara za posebnu odluku kojom bi se osigurala sva sredstva nužna za organizaciju općih izbora.

Po zakonu o financiranju institucija imamo tu mogućnost. Tom odlukom bi se odobrila raspodjela sredstava iz akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina. Ured za zakonodavstvo nam je dao pozitivno mišljenje, ponovo čekamo Ministarstvo financija", pojašnjava predsjednik SIP-a BiH Željko Bakalar.

Kopirati
Drag cursor here to close