Vijeće ministara

Pravi se registar – Državne službenike nadgledat će inspektor

Novina u Zakonu je omogućavanje i drugim osobama, koje nisu državni službenici ili zaposlenici, podnošenje prijava ako imaju saznanje о učinjenim povredama službene dužnosti.
Vijesti / Politika | 11. 01. 2024. u 15:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici jednoglasno je usvojilo tri prijedloga zakona, i to o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i Zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA).

Kako je priopćeno nakon sjednice, Vijeće ministara BiH je usvojilo i uputit će Parlamentarnoj skupštini BiH Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, s izmjenama na sjednici, kojim se želi  osigurati  učinkovitija  i odgovornija javna uprava.

Inspektor za službenike

Izmjenama i dopunama Zakona, koji je usuglašen s ekspertima SIGMA-e i mišljenjem Agencije za zaštitu osobnih podataka u BiH, stvaraju se uvjeti za uspostavu Registra zaposlenih u institucijama BiH, kao jednog od ključnih uvjeta za početak sustavne reforme javne uprave na državnoj razini.

Istodobno se u Zakon uvodi novo radno mjesto – inspektor i jača njegova pozicija službenika s posebnim ovlastima.

Izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH omogućit će se većem broju zainteresiranih osoba prijava na javni natječaj, olakšati proces predaje dokumentacije te ubrzati proces zapošljavanja.

Novina u Zakonu je omogućavanje i drugim osobama, koje nisu državni službenici ili  zaposlenici, podnošenje prijava ako imaju saznanje о učinjenim povredama službene dužnosti.

Izmjenama i dopunama ovog zakona, koji je pripremilo Ministarstvo pravde u suradnji s Agencijom za državnu službu BiH, vrši se i njegovo usklađivanje s odredbama  Zakona о  plaćama i naknadama u institucijama BiH, koji je izvan  snage stavio pojedine odredbe Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine.

Nebo

Vijeće ministara BiH usvojilo je i dostavit će Parlamentarnoj skupštini BiH Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA), koji je predložilo Ministarstvo komunikacija i prometa radi prilagodbe potrebama prakse i otklanjanja nedostataka uočenih u njegovoj dosadašnjoj primjeni.

Predloženi zakon usklađen je sa zahtjevima iz Protokola II Multilateralnog sporazuma o stvaranju Europske zajedničke zrakoplovne oblasti (ECAA) u pogledu naziva i organizacije djelatnosti.

Dopune Zakona, među ostalim, osiguravaju pružanje usluga u zračnoj plovidbi na svim kontroliranim aerodromima u BiH, uključujući i aerodrome osnovane nakon stupanja na snagu Zakona.

Promjene u VSTV

Vijeće ministara BiH usvojilo je Prijedlog zakona i izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću (VSTV BiH), koji će Ministarstvo pravde uputiti Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po žurnoj proceduri. 

Izmjenama i dopunama Zakona za 90 dana se pomjera rok za uspostavu i operativnost Odjela za provedbu postupka pо izvješćima, koji bi u novom roku trebao biti operativan do 23. ožujka 2024. godine. Istodobno se uvode prijelazne odredbe u vezi sa stegovnim prekršajima, uz neznatne tehničke korekcije pravnih termina radi lakše primjene u praksi.

Usvajanje izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u  korespondira s inicijativom Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close