Iščekivanje sjednice

Pravi razlog izmjene Poslovnika Zastupničkog doma izbor Marina Vukoje?

"Međutim mislim da sve ovo što se radi od strane pozicije u Parlamentu Federacije zapravo je šminka ili neki okvir kako bi se došlo do toga cilja".
Vijesti / Politika | 26. 11. 2023. u 20:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prijedlog odluke, o izmjenama i dopunama Poslovnika Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, trebao bi se naći na dnevnom redu sjednice ovog Doma. Dok, jedni tvrde da se time nastoje spriječiti blokade opozicije u radu, drugi smatraju da je cilj imenovanje Marina Vukoje, za suca Ustavnog suda BiH. Što je pravi razlog ovih izmjena i što one predviđaju?

Poslovnik Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH ima nekoliko propusta i nedostataka, navodi se, između ostalog, u obrazloženju odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika Zastupničkog doma Federalnog parlamenta. Zbog toga je potrebno da se jasnije definiraju određene procedure, nadležnosti i aktivnosti koje se odvijaju unutar ovog Doma. No, iz SDA tvrde da je glavni cilj Komisija za izbor i imenovanje Zastupničkog doma, piše BHRT.

Izbor Marina Vukoje?

"Cilj je izbor Marina Vukoje. Međutim mislim da sve ovo što se radi od strane pozicije u Parlamentu Federacije zapravo je šminka ili neki okvir kako bi se došlo do toga cilja. Cilj HDZ-a je da u Komisiju za izbor i imenovanje vrate svoja dodatna dva člana Komisije, time će parlamentarna većina dobiti kontrolu nad Komisijom za izbor i imenovanja i onda će se krenuti u daljnji proces izbora suca Ustavnog suda", kazao je zastupnik u Zastupničkom domu PFBiH Eldar Čomor.

Video: Uoči sjednice ZD Parlamenta FBiH

A upravo vladajuća parlamentarna većina, HDZ i Trojka, sa koalicijskim strankama, to već odavno pokušava ostvariti, tvrdi zastupnica DF-a Alma Kratina.

"Već odavno pokušavaju da učine sve kako bi instalirali gospodina Marina Vukoju, čovjeka bez ijednog dana sudske prakse za sudca Ustavnog suda BiH čime bi se kontrola nad tako važnom institucijom koja je na braniku očuvanja i suvereniteta BiH i svega onoga što jesu najvrijednije tekovine dovodi u direktnu opasnost isporučivanje onima koji već odavno rade na dezintegraciji zemlje", ističe ona.

Otklanjanje blokada

Predložene izmjene su u funkciji unapređenja rada Zastupničkog doma, otklanjanja blokada u radu i implementacije amandmana na Ustav Federacije BiH koje je nametnuo visoki predstavnik, kaže zastupnik Damir Mašić.

"Stvarni razlog prijedloga je izmjena Poslovnika o radu, a ne izbor sudaca Ustavnog suda kako pojedinci žele predstaviti. Kolega Aner Žuljević i ja, kao članovi Komisije za izbor i imenovanje, i dalje smatramo da komisija u Parlament na izjašnjenje treba poslati cijelu listu uspješnih kandidata, a ne samo prvoplasiranog", dodaje Mašić.

Dogovor Trojke i HDZ-a

Kako se ne bi doveli do toga da Ustavni sud BiH ne može funkcionirati, s obzirom na to da se bliži odlazak u mirovinu određenih sudaca, bitno je da se to pitanje okonča i izmjena Poslovnika je povezana sa tim, smatra novinar Zoran Krešić.

"To bi trebalo dovesti do toga da se može predložiti i da se može imenovati sudac Ustavnog suda u imenu Marina Vukoje kao što su to dogovorili federalni partneri Trojka i HDZ BiH. Mislim da tu stvari treba okončati i treba se krenuti dalje, da Ustavni sud dobije dodatni kredibilitet", kazao je Krešić.

Iz HDZ-a do okončanja priloga nije bilo moguće doći do izjava. Sjednica Zastupničkog doma Federalnog parlamenta trebala bi se održati 28. studenog. No, o svemu više će odlučiti Kolegij parlamenta na sjednici Doma naroda planiranoj za ponedjeljak.

Kopirati
Drag cursor here to close