Najvažnije pitanje

Power korupciju u BiH nazvala endemskom

Power je naglasila kako je borba protiv korupcije ključni angažman USAID-a i Vlade SAD-a u BiH te da je ta borba temelj jačanja vladavine prava i demokratskih institucija.
Vijesti / Politika | 21. 01. 2022. u 11:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samantha Power tijekom boravka u Bosni i Hercegovini potvrdila je čvrstu opredjeljenost Sjedinjenih Američkih Država u izgradnji demokratske, inkluzivne i prosperitetne budućnosti građana BiH.

Posjetu BiH počela je sastankom s istraživačkim novinarima iz više lokalnih medija u prostorijama Oslobođenja, najstarijeg printanog medija u zemlji, kada se razgovaralo o ključnoj ulozi neovisnih medija i istraživačkog novinarstva u otkrivanju korupcije u BiH i informiranju građana u vrijeme sve veće polarizacije i dezinformacija.

Susret s logorašima

Naglasila je da je podrška neovisnim medijima temeljni stup napora Sjedinjenih Američkih Država za jačanje demokracije i borbu protiv endemske korupcije u BiH, priopćeno je iz USAID-a.

Power se srela s grupom preživjelih ratnih logoraša različitog etničkog porijekla koji su bili suočeni s užasnim progonom zbog svog etničkog identiteta, a danas su oni dio etnički raznolike grupe preživjelih logoraša koji su se okupili kako bi zajednički promovirali razumijevanje, pomirenje i povjerenje u cijeloj BiH.

Preživjeli logoraši su opisali svoje svakodnevne napore suprotstavljanja opasnoj retorici podjela, pri čemu s mlađim generacijama dijele vlastita logoraška iskustva kako bi podcrtali zašto se rat više nikada ne smije ponoviti u BiH.

Od 2010. godine USAID surađuje s članovima brojnih udruženja žrtava rata koji svoje priče dijele s drugim građanima BiH, posebno mladima, kako bi im pokazali stvarne posljedice sukoba. Svojim angažmanom iniciraju rasprave o tome kako BiH može ići naprijed kroz izgradnju mira i pomirenje.

Podrška aktivisticama 

Svoj prvi dan posjete administratorica Power nastavila je u Istočnom Sarajevu u Republici Srpskoj gdje se susrela s mladim ženama, ekološkim aktivisticama u borbi protiv korupcije u svojoj zajednici.

Administratorica im je čestitala na hrabrosti u suprotstavljanju i otkrivanju korupcije naglašavajući da je upravo borba protiv korupcije ključni angažman USAID-a i Vlade SAD-a u BiH te da je ta borba temelj jačanja vladavine prava i demokratskih institucija BiH.

FOTO: Klix.ba / Samantha Power 

Potom je posjetila Veleposlanstvo SAD-a i susrela se s lokalnim zaposlenicima koji podržavaju misiju USAID-a više od 25 godina. Većina lokalnih uposlenika radi s Misijom USAID-a u BiH od njenog osnivanja nakon rata te im je administratorica izrazila zahvalnost na predanosti u izgradnji budućnosti BiH.

Power je zaključila prvi dan posjete sastankom s grupom mladih političkih lidera koji su pokazali opredijeljenost radu na rješavanju najvažnijih pitanja koja brinu građane BiH, a Power je naglasila da budućnost BiH ovisi o mladim ljudima koji trebaju preuzeti vodstvo u svim sektorima društva, navodi se u priopćenju iz USAID-a.

Kopirati
Drag cursor here to close