Dan neovisnosti

Poruke iz RS: Federacija slavi rat

Dodik je naglasio da je 1. ožujka 1992. godine na Baščaršiji, u Sarajevu pucano na Nikolu Gardovića, srpskog svata, a ''upucani su i mir i ravnopravnost srpskog naroda''.
Vijesti / Politika | 01. 03. 2023. u 09:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanik SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević istaknuo je da ''činjenica da Republika Srpska slavi dan kada je potpisan mir i osnovana BiH prihvatljiva svim njezinim narodima, a Federacija dan kada je ubijen Srbin i kada je preglasavanjem srpskog naroda najavljen krvavi rat, govori sama za sebe''.

"Prvi mart nije praznik. Neka živi mir i neka je vječna Srpska!", napisao je Kovačević na Twitter nalogu.

Ranije je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik naveo kako ''civilizirani narodi slave kraj sukoba, pa se tako u Republici Srpskoj praznuje parafiranje Daytonskog sporazuma, a oni koji slave rat, vjerojatno, se spremaju za novi ili sanjaju novi''.

Upucan mir

Dodik je naglasio da je 1. ožujka 1992. godine na Baščaršiji, u Sarajevu pucano na Nikolu Gardovića, srpskog svata, a ''upucani su i mir i ravnopravnost srpskog naroda''.

"Preglasavanjem na nelegitimnom referendumu, a onda i pucnjem u srpskog svata, Srbi u BiH dobili su dvije poruke: u BiH vas možemo eliminirati udruženi Hrvati i muslimani, a ako na to ne pristanete proći ćete kao Gardović", rekao je Dodik za Srnu.

Istodobno, stigla je reakcija i veleposlanika i konzula srpske nacionalnosti koji su u priopćenju naveli da ministar vanjskih poslova u Vijeću ministara Elmedin Konaković, dostavljajući instrukciju svim veleposlanstvima i generalnim konzulatima BiH da obilježe 1. ožujka zloupotrebljava funkciju ministra isto kao što je radila i njegova prethodnica Bisera Turković.

Zakoni

"Naime, ministar namjerno zanemaruje činjenicu da BiH nema usvojen zakon o praznicima koji bi regulirao ovu materiju, a u isto vrijeme se poziva na neke nepostojeće zakone iz prošlosti koji nikada nisu bili važeći na cijeloj teritoriji današnje BiH. Drugim riječima ne postoji praznik pod nazivom 'Dan nezavisnosti BiH', ali ta činjenica nije zasmetala ministru da zahtijeva od veleposlanika i generalnih konzula da koristeći instrumente diplomatske komunikacije obmanjuju institucije zemalja prijema upućujući ih na nepostojeći praznik, ujedno time praveći lažni kontinuitet današnje državne zajednice nastale u Daytonu sa ratnom 'Republikom BiH'", ističe se u priopćenju veleposlanika i generalnih konzula BiH iz reda srpskog naroda.

Srna pak piše kako se ''u dijelu Federacije BiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom 1. ožujka obilježava kao tzv. dan nezavisnosti BiH, jer je na taj dan 1992. godine donesena odluka o proglašenje nezavisnosti tzv. Republike BiH, nakon nelegalnog i neustavnog referenduma održanog 29. veljače i 1. ožujka u kojem nije sudjelovao srpski narod''.

Kopirati
Drag cursor here to close