Danska ukida državni praznik i novac usmjerava za pomoć Ukrajini

Sindikati su se usprotivili planu ukidanja Velikog dana molitve - kršćanskog praznika koji pada u četvrti petak nakon Uskrsa i datira iz 1686. godine.
Vijesti / Svijet | 28. 02. 2023. u 21:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danski parlament usvojio je prijeedlog zakona, koji je podnijela Vlada, a kojim se predviđa ukidanje državnog praznika kako bi se pomoglo financiranje povećanog proračuna za vojsku.

Novoformirana Vlada priopćila je da će ovaj korak pomoći da se prikupe porezni prihodi za povećanu potrošnju za obranu u okolnostima rata u Ukrajini, prenosi Srna.

Sindikati su se usprotivili planu ukidanja Velikog dana molitve - kršćanskog praznika koji pada u četvrti petak nakon Uskrsa i datira iz 1686. godine.

Vlada je, također, pristala da ubrza potrošnju na obranu nakon pojačane geopolitičke nesigurnosti zbog sabotaže dva plinovoda kojima je prebacivan plin iz Rusije za Nemačku kroz vode Danske.

Danska će imati za cilj da do 2030. ispuni cilj NATO-a za obranu od dva posto BDP-a, tri godine ranije nego što je planirano.

Vlada kaže da će većina od dodatnih 4,5 milijardi danskih kruna ili 639 milijuna dolara potrebnih za postizanje cilja biti pokrivena većim poreznim prihodima koji se predviđaju ukidanjem praznika, prenosi Reuters.

Sindikati, opozicijski zastupnici i ekonomisti doveli su u pitanje efekt predloga, ali je većinska vlada usvojila zakon sa 95 glasova u parlamentu u kome ima 179 mjesta.

Kopirati
Drag cursor here to close