Gostovanje u Pressingu

Schmidt: Izbori će se održati, a ako to ne žele, neka mijenjaju ovaj zakon

Kazao je da se međunarodna zajednica vratila tj. aktivirala u BiH nakon što joj ova država jedno vrijeme prestala biti u fokusu.
Vijesti / Politika | 13. 04. 2022. u 21:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, kazao je u srijedu u Pressingu na N1 kako vlasti u entitetu Republika Srpska nisu ozbiljno shvatili njegovo upozorenje i da sada imaju posljedice. Kazao je da se međunarodna zajednica vratila tj. aktivirala u BiH nakon što joj ova država jedno vrijeme prestala biti u fokusu, piše N1.

Na pitanje novinara ''hoćete li vi djelovati ili ćete čekati da djeluju zemlje koje vas podržavaju'', kazao je kako ''sve zemlje EU i OHR će zajedno držati na oku. To je u rukama onih koji žele da prave te zakone koji su u suprotnosti sa Ustavom BiH. VSTV BiH je vrhunac našeg postignuća i ne mogu dopustiti da se to urušava. Na političarima u RS je odluka kako će djelovati u budućnosti. Ali međunarodna zajednica se vratila, godinama je vjerovala da ovdje stvari idu nabolje i bila je manje aktivna. Ostavio sam dovoljno vremena. Oni su morali računati na to da ću povući ovakav potez. Bosna i Hercegovina je suverena i mi nećemo dopusti da se ona iznutra potkopava. Ako RS ima pitanja koja želi mijenjati treba ići putem Parlamenta, ali ne da to radi jednostrano''.

Rekao sam povucite to i nisu me poslušali. I sada imaju posljedice. U svakom slučaju, međunarodna zajednica se vratila.

''Ima moratorij kojeg je europski komesar donio da se pola godina ništa ne radi'', kazao je Schmidt na pitanje hoće li poništiti sve ove zakone koje je NSRS najavio, te dodao kako ''taj moratorij ističe u lipnju''.

''Ono što je bilo u prosincu mora važiti i u lipnju. Međunarodna zajednica će sa svim sredstvima spriječiti da se BiH urušava iznutra i potkopava iznutra. U svijetu imamo previše konflikata i ne želimo vidjet ponovo konflikte na Balkanu''.

Kada je pitanje o održavanju izbora u BiH, Schmidt tvrdi: Izbori zakon kaže da se izbori održavaju prve nedjelje u listopadu, dakle ako to ne žele neka promjene ovaj zakon. Izbori će se održati. Meni bi bilo draže da se prihvate izmjene Izbornog zakona, ali ako se to ne uradi onda se mora poštovati postojeći zakon''.

''Bio bih zahvalan kada bi se paket transparentnosti donio u Parlamentu BiH. Govorim konkretno o paketu mjera da se spriječe izborne prevare''.

Kopirati
Drag cursor here to close