Likovanje

Političari iz BiH se "utrkivali" u čestitanju Vučiću

Srbijanska oporba okupljena u koaliciju "Srbija protiv nasilja" optužila je Vučićev režim za izborne prijevare, posebice na izborima za lokalnu vlast u Beogradu.
Vijesti / Politika | 18. 12. 2023. u 12:28 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Političari iz Republike Srpske u ponedjeljak su se utrkivali u čestitanju predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na rezultatima koje je njegova stranka ostvarila na nedjeljnim izborima, odbacujući istodobno tvrdnje srbijanske oporbe da su birači iz Republike Srpske bitno utjecali na njihov ishod.

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik, koji je izbore u Srbiji pratio u Vučićevom društvu, nakon toga je na društvenoj mreži X napisao kako je "ponosan na ljude iz RS" koji su glasali na izborima i time pokazali "dodatnu integraciju sa Srbijom".

Srbijanska oporba okupljena u koaliciju "Srbija protiv nasilja" optužila je Vučićev režim za izborne prijevare, posebice na izborima za lokalnu vlast u Beogradu uz tvrdnju kako je rezultat namješten uz pomoć birača koji su na izbore dovoženi autobusima iz BiH odnosno RS.

Mediji su objavili snimke navodnog neregularnog biračkog mjesta koje je bilo otvoreno u beogradskoj Areni, gdje su u nedjelju pristizali autobusi dovozeći birače iz RS-a. Vučićeva stranka i vlasti u Srbiji nisu komentirali.

Dodikov bliski suradnik i predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić u ponedjeljak je pak optužio srbijansku oporbu kako sada krivnju za svoj poraz neutemeljeno predbacuju Srbima iz BiH i "generiraju mržnju" protiv njih.

"Oporba u Srbiji je izgubila... zato što su oni topili tenkove i uništavali avione i helikoptere, a Vučić ih nabavlja i pravi novu, moderniju i bolju vojsku. Oporba je zato izgubila, a ne zbog Srba iz Republike Srpske", izjavio je Stevandić.

Rekao je kako je pravo glasa na srbijanskim izborima imalo tek oko 12 tisuća osoba iz BiH pa oni nisu mogli presudno utjecati na izborne rezultate.

Ostalo je ipak nejasno zbog čega su birači iz RS autobusima odlazili u Beograd kada im je glasanje bilo omogućeno i u BiH.

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović u ponedjeljak je također čestitala Vučiću nazvavši ga "mudrim državnikom".

"Ponosni smo na snagu Srbije", stoji u čestitki koju je je Cvijanović poslala u Beograd.

Kopirati
Drag cursor here to close