Crta

Brojne nepravilnosti na izborima u Srbiji, organizirano dovođenje birača iz BiH i Kosova

Na više punktova u Beogradu primijećeno je više autobusa, kombija i individualnih vozila, čiji putnici se dalje razvoze na biračka mjesta u raznim dijelovima grada.
Vijesti / Svijet | 17. 12. 2023. u 18:09 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef promatračke misije 'Crta' Raša Nedeljkov izjavio je na konferenciji za novinare da je u dosadašnjem tijeku izbornog dana najveću zabrinutost izazvao veliki broj zabilježenih slučajeva organiziranog dovođenja birača na glasanje u Beograd iz drugih mjesta i zemalja.

Na više punktova u Beogradu primijećeno je više autobusa, kombija i individualnih vozila, čiji putnici se dalje razvoze na biračka mjesta u raznim dijelovima grada. Po dosadašnjim saznanjima Promatračke misije, Novi Beograd je 'zbirno mjesto' za glasače iz Bosne i Hercegovine (uglavnom iz Republike Srpske), dok je na teritoriju općine Palilula uočen veliki broj kombija koji dovoze glasače s Kosova. Organizirano dovođenje birača zabilježeno je i na Voždovcu i na Zvezdari, rekao je Nedeljkov.

Rekao je i kako se povećava broj prijava za izbornu korupciju - bilo je slučajeva u Malom Iđošu i Vršcu u kojima se grupama birača, organizirano dovedenih na glasanje, po izlasku s biračkog mjesta daje novac. Do sada je Crta tijekom izbornog dana uputila pet prijava za kaznena djela u vezi s izborima.

Na dva posto biračkih mjesta u Srbiji i tri posto u Beogradu zabilježeno je neovlašteno prisustvo trećih osoba, dok je paralelno vođenje evidencije registrirano na šest posto biračkih mjesta u Beogradu i četiri posto u Srbiji.

Nedeljkov je pozdravio reakciju MUP-a koji su priveli jednu od više osoba koje su sudjelovale u napadu na Crtine promatrače u Odžacima, kao i jasnu osudu napada od strane Republičke izborne komisije.

U Srbiji je do 16 sati glasalo 42,1 posto birača. 

Kopirati
Drag cursor here to close