Pregovori...

Počelo je: Nikšić i Dodik svojataju zasluge za zeleno svjetlo EU

Dodik je rekao kako posebno želi zahvaliti partnerima iz Mađarske, Srbije, Slovačke, Austrije, Hrvatske i Slovenije…
Vijesti / Politika | 12. 03. 2024. u 11:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen potvrdila u utorak u Europskom parlamentu da će preporučiti otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom krenula su prisvajanja zasluga.

Tako jedni govore da se ne hvale, a hvale se, dok drugi zasluge pripisuju samo sebi.

Zadovoljstvo

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić napisao je na Facebooku kako za njega nema većeg zadovoljstva.

''Za mene, kao jednog od lidera Trojke i premijera Federacije BiH, nema veće satisfakcije od ovih riječi predsjednice Evropske komisije. Dakle, ne govorimo mi o sebi, ne hvalimo se, nego je s najviše evropske pozicije rečeno da smo u godinu dana nove vlasti na državnom nivou uradili više nego naši prethodnici za deset godina. Toliko o "izdajama" i "prodajama"'', ocijenio je Nikšić.

Rekao je kako politika razgovora, kompromisa i izbjegavanja populističkih prenemaganja i svakodnevnih demonstriranja lažnog patriotizma očito dala ogroman rezultat. Na pragu smo, kaže on, sada već izglednog otvaranja pregovora s EU, što je naš višedecenijski cilj.

''Posebno mu je drago što će to otvaranje donijeti korist svim građanima BiH, što će to značiti lakši i brži pristup europskim fondovima, što ćemo stvaranjem europske političke klime u BiH i europskog poslovnog okruženja otvoriti prostor za velike strane i domaće investicije, nova radna mjesta i ostanak mladih ljudi u ovoj zemlji. Naravno, još je puno posla pred nama, daleko smo od toga da možemo reći kako je sve gotovo. Zato ćemo, kao do sada, i dalje čvrsto braniti interese države BiH, u skladu s Ustavom, predano ćemo raditi na njenom evropskom putu i konačnom uključenju u Evropsku uniju, jer naš je cilj da se u ovoj zemlji živi bolje, da građani imaju veće plate, da mladi vide perspektivu i ostanu u BiH, da umirovljenici mogu živjeti od svoje mirovine. Glavna vrata EU smo otvorili. I nema povratka nazad'', naveo je premijer FBiH Nermin Nikšić.

Čavara se nada datumu

Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Marinko Čavara pozdravio je najavu pozitivne odluke o otvaranju pristupnih pregovora Europske unije s BiH.

''Ja se nadam da će ono što smo uradili kroz Parlamentarnu skupštinu BiH, kao i kroz politički dijalog i konsenzus oko ključnih pitanja, biti dovoljno da dobijemo pregovarački status. Nadam se da će biti i konkretan datum, a što će opet omogućiti da krenemo u nove reforme koje će doprinijeti i pristupanju europskim fondovima i stvaranju boljih životnih uvjeta u BiH, ali i ukupnoj stabilizaciji političkih odnosa u zemlji'', izjavio je Čavara za Fenu.

Dodaje da s optimizmom gleda na predstojeće dane i 21. ožujka kada s očekuje i konačna odluka EU o otvaranju pristupnih pregovora s BiH.

''Hoću vjerovati da će to biti jedna nova prekretnica u političkom životu BiH. Vidjeli smo kako se teško postižu dogovori. Očito je da imamo nedostatak povjerenja i držanja nekih svojih krajnjih pozicija u pregovorima. S jačanjem povjerenja mislim da će biti i puno više prostora za kompromis. Zato i mislim da je ovaj put dogovora aktualne parlamentarne većine, koja je izdržala mnogo duže nego su joj neki prognozirali, zapravo najbolji način za buduće djelovanje. Trebamo se natjecati tko će više doprinijeti stvaranju boljeg ambijenta za život svih u BiH'', poručio je Čavara u izjavi za Fenu.

Nešićeva lokomotiva

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić je istaknuo ''veliki doprinos Ministarstva sigurnosti BiH i tima koji vodi ovom povijesnom rezultatu i napretku na putu ka EU''.

Ovim se, kako se navodi u priopćenju Nešićeva ministarstva, još jednom potvrđuje da je Ministarstvo sigurnosti lokomotiva europskog puta BiH "i to će nastaviti do krajnjeg cilja i punopravnog članstva u EU".

''Ovaj cilj ostvaren je zahvaljujući suradnji i naporima i svih drugih institucija i nivoa vlasti. To pokazuje da sve možemo postići ukoliko postoji dobra volja, jasan zajednički cilj, međusobno uvažavanje, te poštovanje ustavnih i zakonskih nadležnosti. Benefiti ovog ostvarenja vjerujem da će biti vidljivi vrlo brzo jer činjenica da smo čvrsto na putu ka europskim integracijama, s uspostavljenim europskim standardima i vladavinom prava, bit će signal i stranim investitorima koji će ovu zemlju prepoznati kao perspektivnu za ulaganja'', kazao je Nešić.

Doprinos RS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozdravio je najavu zelenog svjetla najavu predsjednice Europske komisije Ursule fon der Lajen da su svi izgledi da će biti odobren početak pregovora EU i BiH, ali da to bez datuma ne znači puno.

"Treba reći da je otvaranje pregovora rezultat ogromnog i presudnog doprinosa Republike Srpske u tom procesu. Za nas je europski put važan jer predstavlja ispunjenje velikog nacionalnog cilja - život Srba u ekonomskom i političkom prostoru bez granica", naglasio je Dodik.

Dodao je kako posebno želi zahvaliti partnerima iz Mađarske, Srbije, Slovačke, Austrije, Hrvatske i Slovenije, kao sugovornicima koji u potpunosti razumiju činjenicu da je BiH "mala EU".

"Da može funkcionirati i da ide naprijed samo kada nijedan interes nije isključen, nego uključen u jednadžbu. Tada imamo pozitivan rezultat. Svako uplitanje stranaca u domaće tokove nije sabiranje naših različitosti u pozitivne procese, nego jednadžba koja nas gura od zajedničkog cilja, a članstvo u EU to jeste", napisao je Dodik na mreži X.

Zakoni

Ministar za europske integracije i međunarodnu suradnju Republike Srpske Zlatan Klokić izjavio je Srni da je zeleno svjetlo Europske komisije snažna poruka i značajna stvar, ali i dodatni vjetar u leđa da se nastavi raditi na europskom putu.

"Bez obzira na konačnu odluku, koju očekujemo sljedećeg tjedna, nećemo odustati od europskog puta, ali ni i od prvobitnih stavova koje ćemo i dalje isticati - buduće članstvo bez stranog protektorata i koje ni u kom slučaju ne smije ugroziti ustavnu poziciju i nadležnosti Republike Srpske u BiH, koje su osigurane kroz Daytonski sporazum i ugrađene u Ustav", rekao je Klokić.

Dodao je kako je ''Republika Srpska oduvijek podržavala članstvo BiH u EU''.

"Važno je da građani znaju, a što me osobno raduje, da smo tražene europske zakone usvojili uz potpunu zaštitu autonomije i statusa Republike Srpske, za šta smo se od početka i zalagali", istaknuo je Klokić.

Put u Strasbourg

Inače, članovi Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Parlamentarne skupštine BiH i Europskog parlamenta sudjelovat će sljedeća dva dana na sjednici u Strasbourgu na kojoj će se razgovarati o odnosima BiH i EU.

Tamo putuju predsjedavajuća Snježana Novaković Bursać, zamjenici predsjedavajuće Zdenko Ćosić i Mia Karamehić Abazović, te članovi DŽenan Đonlagić, Radovan Kovačević, Saša Magazinović, Denijal Tulumović i Milan Petković.

Drugog dana sjednice Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje razgovarat će se o stanju ispunjenosti 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, te o osam koraka navedenih u preporuci Europske komisije za status kandidata iz listopada 2022. godine, uzimajući u obzir sastanak Vijeća EU 21. i 22. ožujka 2024. godine.

 

Kopirati
Drag cursor here to close