Početak pregovora

Ursula von der Leyen: 'Dajemo zeleno svjetlo BiH'

Von der Leyen je navela listu stvari koje je Bosna i Hercegovina uradila na putu prema EU i pozdravila napore vlasti u BiH.
Vijesti / Politika | 12. 03. 2024. u 09:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen potvrdila je u utorak u Europskom parlamentu da će preporučiti otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

Kazala je kako je Bosna i Hercegovina napravila u posljednjih godinu dana najveći napredak u odnosu na protekle desetljeće.

Von der Leyen je navela listu stvari koje je Bosna i Hercegovina uradila na putu prema EU i pozdravila napore vlasti u BiH.

''Dobra vijest je da ćemo dati zeleno svjetlo za početak pregovora sa Bosnom i Hercegovinom'', kazala je von der Leyen.

Predsjednica Komisije navela je u Europskom parlamentu sve zakone i pregovore s Frontexom koje su usvojile vlasti u BiH, a onda je kazala kako će u narednom razdoblju BiH morati uraditi još više na putu prema EU.

Podsjetila je na sve zakone koji su usvojeni u posljednje vrijeme uz naglasak da je politika BiH usklađena s EU.

''Shvatili smo da nije dovoljno da se zapadni Balkan približi nama, moramo i mi prihvatiti odgovornost'', rekla je.

Na sjednici su govorili predstavnici Europskog vijeća i Europske komisije, a, osim proširenja EU, teme su bile i Gaza, kao i rat u Ukrajini.

Podsjećamo, danas zasjeda Vijeće ministara pred kojim je posljednja prepreka mijenjanje zakona o Sudu BiH, oko kojeg će teško doći do dogovora jer srpska strana inzistira da sjedište Suda bude u Banja Luci, a ne u Istočnom Sarajevu, kako je to predloženo.

Inače, za razliku od prošlog saziva Vijeća ministara, koji nije ispunio niti jedan prioritet koji je EU davno stavila pred BiH, ovaj saziv usvojio je 15 zakona, a one ključne u ''pet do 12''.

Sljedeći veliki izazov su izmjene Izbornog zakona kojeg će, ako ga ne izmjene domaći političari, prema nekim informacijama nametnuti visoki predstavnik Christian Schmidt.

Kopirati
Drag cursor here to close