Matematika

Počeli su pregovori: Može (li) bez SDA

Predrag Kožul, državni zastupnik HDZ-a BiH, ističe da su razgovori u početnoj fazi i da je još rano o svemu govoriti.
Vijesti / Politika | 26. 10. 2022. u 09:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Razgovori, ne baš intenzivni, na svim razinama su krenuli'', rekao je za Oslobođenje Denis Zvizdić, potpredsjednik NiP-a i državni zastupnik.

Rezultati izbora, ističe, pokazuju da Trojka s ostalim partnerima ima najveći koalicioni kapacitet za formiranje vlasti u BiH i to sa 13 zastupnika u PSBiH, a tako i na razini FBiH, te najvećeg broja kantona.

Program i koalicija

''To mora biti programska koalicija, gdje će koalicijski dogovor biti zasnovan na mjerama, aktivnostima i projektima za koje je realno očekivati da se mogu realizirati u narednom mandatu. Optimista sam u smislu ideje da opozicija može zajedno s drugim strankama, pobjednicima na nivou BiH i Federacije formirati VM i federalnu Vladu, ali i kantonalne vlade'', smatra Zvizdić.

O koaliranju sa SDA, napominje, nije bilo razgovora, jer je to nemoguć projekt.

''Zbog politike modela pantokracije i poltronstva, a ne meritokracije, nemoguće je razgovarati o bilo kakvoj saradnji o formiranju vlasti. Netko je skoro rekao da SDA nema kapacitet rukovodstva da može voditi liderske procese, posebno na razinama Vijeća ministara ili Vlade Federacije'', rekao je sarajevskim novinama Zvizdić.

S druge strane, Nermin Mandra, zastupnik SDA u Parlamentu BiH i član Predsjedništva stranke, kaže da nije sudionik bilo kakvih razgovora o formiranju većine na svim razinama, ali iz neslužbenih izvora zna da sastanaka ima.

Složena matematika

''Nakon što rezultati budu konačni i budu popunjeni domovi naroda, tada će biti i više informacija o mogućim koalicijskim partnerima, posebno na razini Federacije i države. Sigurno će sastav domova u značajnoj mjeri utjecati na sastav koalicija'', kaže Mandra.

Predrag Kožul, državni zastupnik HDZ-a BiH, ističe da su razgovori u početnoj fazi i da je još rano o svemu govoriti.

''Formiranje vlasti na obje razine će biti složena matematika, tako da nisam spreman komentirati u šta će se izroditi'', rekao je oslobođenju Kožul.

Zukan Helez, potpredsjednik SDP-a BiH, smatra da je prije nego se popune mjesta u Domu naroda nezahvalno govoriti kako bi izgledala izvršna vlast.

''Definitivno je točno da se može bez svakoga na državnoj i federalnoj razini. Prirodno je da SDP ide s Trojkom, jer se u KS-u pokazalo da je to prilično uspješan projekt za razliku kada je vlast predvodila SDA. Naša priča da nećemo sa SDA još stoji zbog loših iskustava. Predsjedniku Nikšiću smo dali podršku za pregovore oko domova naroda, te donijeli zaključak da ćemo formirati pregovarački tim. Kad se vide konture nove vlasti, formirat ćemo pregovarački tim i ponuditi program'', kaže Helez.

Tko je podržao Bećirovića

Nihad Uk iz Naše stranke ističe da je najbitnije posložiti domove naroda kako bismo i na taj način stvorili pretpostavke da budu u prilici koalirati.

''U KS-u ostaje Trojka, koja ima 18 zastupnika i na taj način će ostati dobra priča koju smo počeli 2018. Kada bude izvjesna matematika za FBiH i BiH, sjest ćemo i napraviti složeni program, sličan onome koji smo imali u KS-u. Što se tiče koalicijskih partnera, pored Trojke, to su politički subjekti koji su podržali Denisa Bećirovića, a inače bilo bi jako optimistično da uspostava federalne i državne Vlade bude do Nove godine'', naglašava Uk.

Dženan Đonlagić, potpredsjednik DF-a i državni zastupnik, kaže da se bez Fronte i SDP-a ne mogu dobiti nova državna vlast i Vijeće ministara.

''Pobjeda dva člana Predsjedništva BiH, te izbor ukupno osam zastupnika državnog Parlamenta, pokazuje da bez DF-a i SDP-a nema dovoljno ruku za predlaganje mandatara, izbor predsjedavajućeg i potvrdu Vijeća ministara BiH'', rekao je Đonlagić Oslobođenju.

 

Kopirati
Drag cursor here to close