Nova i stara lica

Križaljke i imena zastupnika u parlamentima

Kad je u pitanju Federacija BiH, odnosno federalni Parlament, 14 stranaka osvojilo je mandate, a SDA, HDZ BiH i SNSD imaju najveći broj zastupnika od ukupno 98.
Vijesti / Politika | 25. 10. 2022. u 10:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ustroj nove parlamentarne većine na državnoj razini uvjetovat će rasplet na bošnjačkoj političkoj sceni'', piše Večernji list.

Večernjak navodi da, iako je za izglasavanje novog Vijeća ministara potrebna natpolovična većina sam u Zastupničkom domu, uz osiguranju entitetsku većinu iz oba entiteta, za sve buduće procese bit će potrebna i većina u državnom Domu naroda.

Pričekati rasplet

''Kako sada stvari stoje, u državnom Domu naroda, odnosno u klubovima Hrvata i Srba, najveći broj izaslanika imat će HDZ BiH - HNS odnosno SNSD i partneri. Još uvijek je neizvjestan rasplet kada je riječ o bošnjačkom Klubu naroda, tako da će svaki budući potez u smjeru ustroja nove državne vlasti morati pričekati ishod tog scenarija'', piše Večernji list.

  / Državni parlament | Izvor: Večernji list

HDZ BiH i HNS imat će četiri zastupnika, SNSD šest, a njima treba pribrojati i stranke iz RS koje su osvojile po jedan mandat kao što su Demos i Ujedinjena Srpska.

''Ako bi se njima pribrojio SDA, sa devet zastupnika, došlo bi se do broja 21 što znači da u ovoj potencijalnoj kombinaciji nedostaje jedan glas'', navode novine.

Kombinacije, imena i šutljivci

Stoga se, piše Večernji list, postavlja pitanje hoće li neke od stranaka iz Federacije, poput NES-a, zapravo biti ključne za osiguranje većine.

U drugoj kombinaciji prema Večernjaku, ako bi se išlo bez SDA, HDZ BiH i HNS, SNSD, Demos i Ujedinjena Srpska tražili bi glasove kod SDP-a koji ima pet mandata, NiP-a koji ima tri te Naše stranke i NESA sa po dva mandata.

To bi, mišljenja je Večernjak, bila pak nestabilna koalicija zbog velikog broja stranaka.

Kad je u pitanju Federacija BiH, odnosno federalni Parlament, 14 stranaka osvojilo je mandate, a SDA, HDZ BiH i SNSD imaju najveći broj zastupnika od ukupno 98.

  / Federalni parlament | Izvor: Večernji list

U Federalni parlament ući će i neka poznata imena pa ćemo u Parlamentu gledati ekipu koju čine Fadil Novalić, Lidija Bradara, Josip Martić, Mladen Bošković, Elmedin Konaković, Damir Mašić, Dario Knezović, kojeg se proziva za najveću šutnju u parlamentu, Arnel Isak, kojeg je proslavila nargila, Slaven Raguž, Sanel Kajan, Damir Nikšić, Aner Žuljević, Melika Mahmutbegović…

Musa rekorder

Večernjak navodi kako je zanimljivo da je kandidat HDZ-a BiH Stanko Musa parlamentarac ''koji je dobio najveći broj glasova, prestigavši kandidate svih drugih stranaka''.

U novom sazivu federalnog parlamenta HDZ BiH i HNS će imati 15 mandata, HDZ 1990 tri, HNP i HRS po jednog. SDA će imati 26 mandata, SDP 15...

Kopirati
Drag cursor here to close