Gradsko vijeće

Kordić o legalizaciji: Donosi li itko u svijetu odluke da ispravi nešto što se nije smjelo dogoditi?

''Pričamo o odluci o kojoj, da je sreće, ne bi trebalo nikad biti rasprave. Ispravljamo nekakvu anomaliju koja se dogodila u ovoj državi''.
Vijesti / Flash | 23. 12. 2021. u 12:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradsko vijeće Grada Mostara usvojilo je s 25 glasova "za", 6 "protiv" i 2 "suzdržana" Odluku o postupku i uvjetima za legalizaciju građevina izgrađenih bez pravomoćnog odobrenja za gradnju.

Naime, ova odluka na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Mostara izazvala je raspravu vijećnika koju je morao ''primiriti'' gradonačelnik Mario Kordić.

Vijećnica Naše stranke Irma Baralija reagirala je zbog načina na koje vijećnici pristupaju prilikom donošenja ovako važnih odluka kao što su odluke o legalizaciji i parkingu navodeći da su se ''pojedinci toliko hvalili odlukama koje su izglasali da bi sad trebali lijepo da se pospu pepelom''.

Vijećnici, uozbiljite se

"Osobno sam bila prisutna na jako puno sastanaka, što s lokalnim dužnosnicima, što s raznim izaslanstvima gdje se isticalo kako ovo novo vijeće i nova vlast radi u punom kapacitetu, punom parom. Donosi najvažnije odluke na koje smo čekali desetljećima. Tipa odluke o legalizaciji, tipa odluke o parkingu. I što se onda dogodilo?'', kazala je Baralij navodeći kako se nada ''da su službe i komisije kao i oni koji su predlagali ove odluke shvatili koliko je ozbiljno i koliko se neozbiljnim čini izvana kada ste građanin ovog Grada i kada se nakon samo nekoliko mjeseci ponavlja proces donošenja ove dvije odluke''.

''Zaista možemo reći i podvući pristup 'ajde da donesemo nešto pa ćemo ga onda mijenjat' ne valja.  Ovo je dokaz da ne može tako'', istaknula je navodeći kako se nada da se za dva mjeseca neće ponovno raditi na istom.

''Dajte da se uozbiljimo, ovdje su profesionalci koji nisu trebali biti plaćeni da svaka tri mjeseca gube vrijeme na istim stvarima. Ono što najviše zanima građane je kako će platiti legalizaciju. Hoće li biti nekog roka? Ako je rok za sam postupak legalizacije tri godine, postoji li rok za otplatu. Godina, dvije, tri da se ljudima izađe u susret. Ne samo određenim kategorijama koje su navedene i rečene nego pojedincima koji nemaju novca, a žele i imaju namjeru legalizirati svoje objekte. Hoćemo li to regulirati novom odlukom? Ako hoćemo, voljela bih objašnjenje zašto to nije dio ove odluke'', kazala je.

Problem amandmana

Na sve je reagirao i Arman Zalihić navodeći kako su ovdje trebali sjesti stručnjaci i definirati odluku. Zalihić je predsjednika Gradskog vijeća Salema Marića upozorio kako se ova odlika amandmanski ne može popraviti.

''Za ovu odluku nismo predali nijedan amandman jer se ona ne može amandmanski popraviti. Treba napraviti novu odluku. Vi kažete 'odjel priprema odluku, mi ne sudjelujemo u odlučivanju', pa komisija na čijem ste vi na čelu je isto iz urbanizma. Treba ovo sve sagledati i dati smjernice. Jeste li dali? Zadnji put ste dali sedam amandmana pa nakon šest mjeseci donijeli novu odlulku. Dobri su vam amandmani. Svaka čast. Trebalo bi taj Odbor razriješiti i imenovat novi. Ima ovdje, možda, ljudi koji se bolje razumiju u urbanizam od vas'', kazao je.

Zbog svega je pred vijećnike izašao gradonačelnik Kordić da ''primiri'' situaciju navodeći su se za sada naslušali svega i svačega.

Da je bilo sreće

''Pričamo o odluci o kojoj, da je sreće, ne bi trebalo nikad biti rasprave. Ispravljamo nekakvu anomaliju koja se dogodila u ovoj državi. Sve lokalne zajednice oko nas su već taj postupak u dobra doba priveli kraju, ajde da i mi'', kazao je Kordić ističući kako se prilikom donošenja ove odluke konzultirano na desetke osoba kako iz gradske tako i županijske razine koji su stručni u ovoj problematici ističući da mi je jako važno da se donese dobra odluka koja sve definira.

''Mislim da se nigdje nije gradilo ilegalno kao što se gradilo ovdje. Vrlo vjerojatno i zbog nepostojanja Gradskog vijeća, nemanja mehanizama za zastaviti sve to skupa, rada inspekcije tako kako je radila. Vrlo važno mi je bilo da se donese dobra odluka koja sve definira. Međutim, kad smo krenuli u primjenu te odluke i nije istina da nisu pokrenuti izvjesni procesi. U onom trenutku kad smo krenuli u realizaciju odluke vidjelo se u praksi da smo ''iskomplicirali stvar'', jako puno nekakvih predradnjih je trebalo napraviti. Odluka je bila teška, teško provediva, masu posla smo natovarili sebi koji možda nije bilo potreban. I u tom trenutku smo sjeli i razgovarali da ćemo odluku pokušati pojednostaviti, ići više u smjeru ovih drugih sredina. Da to bude jednostavna provodila odluka ali da ne upadnemo u zamku da legaliziramo gluposti . Jer u jednom trenutku kad se to dogodi neće se dati popraviti'', kazao je Kordić.

Kazao je kako je zahtjevno u Gradu Mostaru ispraviti sve ono što se događalo zadnjih godina te da je ova odluka je važna.

''Mislim da je upravo vaš i moj posao da pratimo provedbu odluka da vidimo gdje su anomalije odluka koje ne znam ima li još ijedna zemlja na svijetu koja donosi ove oduke da ispravi nešto što se nije smjelo ni dogoditi'', kazao je Kordić pozivajući vijećnike da usvoje ovu odluku te počne ''baviti poslom i napunimo proračun Grada, a da pritom ne legaliziramo gluposti koje se nisu smjele dogoditi''.

Kordić je još jednom podvukao crtu te rekao kako se u Gradu neće legalizirati ništa što se legalizirati ne može.

Kopirati
Drag cursor here to close