Pade Vlada

Pljušte ostavke u Tuzli

Ostavku je podnio i premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić.
Vijesti / Politika | 14. 02. 2022. u 14:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom hitne sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona na kojoj su predsjednik Slađan Ilić i dopredsjednica Vedrana Petrović podnijeli ostavke, nova skupštinska većina pristupila je izboru rukovodstva Skupštine Tuzlanskog kantona.

Iz reda hrvatskog naroda mjesto dopredsjedatelja od danas ćeTuzla obavljati Boris Krešić iz Demokratske fronte, dok je iz reda srpskog naroda za predsjednika Skupštine TK-a izabran Žarko Vujović, zastupnik Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine.

Kao treći član rukovodstva ostaje Lejla Vuković iz Saveza za bolju budućnost.

Ostavku je podnio i premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić.

Prošlog tjedna 16 zastupnika stranaka SDA, Stranke za BiH, Socijaldemokrata BiH i Demokratske fronte, uputili su zahtjev za održavanje današnje sjednice na kojoj je prijedlogom dnevnog reda inicirana smjena rukovodstva Skupštine TK-a i Vlade Tuzlanskog kantona.

Formiranjem nove većine koju sada čine SDA, SBiH, SD, DF, nezavisni kandidat Smajo Mandžić i sad već bivša zastupnica Pokreta demokratske akcije Jasmina Lugavić, došlo je do podnošenja ostavki u prvom redu predsjednika Skupštine TK-a Slađana Ilića, dopredsjednice Skupštine Vedrane Petrović, a nakon toga i premijera Tuzlanskog kantona Kadrije Hodžića.

''Vlada odlazi uzdignuta čela, voljom političke većine. Vlada koja je ostvarila najsnažnije reformske procese na ovome kantonu. Vlada koja je realizirala jako veliki broj projekata. Najsnažniji antikoruptivni proces sa usvajanjem zakona, ureda koji sada treba da počne da radi. Vlada je radila kompaktno, radila je uspješno'', izjavio je bivši premijer Hodžić.

Predsjednik KO PDA TK i zastupnik u kantonalnoj skupštini Senad Alić kazao je da će zastupnica koja se danas priklonila novoj većini biti isključena iz njihove stranke.

''Pravo politike je da kada imaju drugu većinu, izvrše promjenu skupštinske većine, Vlade Tuzlanskog kantona. Ono čime sam ja danas oduševljen je da je pokazana prava demokratija kada je riječ o Vladi Kadrije Hodžića, da se mi nismo borili nikakvim sredstvima, povlačenjem vitalnog nacionalnog interesa. Kada izgubite većinu normalno je da odstupite s pozicija'', izjavio je predsjednik KO PDA TK i zastupnik u Skupštini TK-a Senad Alić.

Procese smjene skupštinske većine i Vlade Tuzlanskog kantona proteklih dana vodila je Stranka demokratske akcije.

''Mi smo danas uradili ono što govorimo unazad godinu dana da Vlada TK-a nije odgovorila zadatku, bavili su se samo kadroviranjem. Za nešto malo više od godinu dana smijenili su više od hiljadu ljudi s odgovornih pozicija, danas imamo preko stotinu tužbi što će vjerojatno koštati Tuzlanski kanton. Imali smo najstabilniji i najveći budžet Tuzlanskog kantona, što građani TK-a nisu mogli osjetiti'', izjavio je predsjednik KO SDA TK-a i zastupnik u Skupštini TK-a Fahrudin Skopljak.

Još nije poznato ime mandatara nove Vlade TK, a do tada su data ovlaštenja upravljanja institucijama TK-a, tajnicima ministarstava.

Kopirati
Drag cursor here to close