Tako se to radi!

Šefica norveškog parlamenta dala ostavku jer je koristila stan koji nije smjela

Vijesti / Politika | 14. 01. 2022. u 07:30 Bljesak.info / Index.hr

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica norveškog parlamenta podnijela je ostavku zbog skandala oko dodatnog mjesta stanovanja samo nekoliko tjedana nakon što je preuzela dužnost. Eva Kristin Hansen (49) izabrana je u listopadu uz obećanje da će potaknuti veće povjerenje u norvešku politiku. No, dala je ostavku samo nekoliko tjedana nakon što se pokazalo da je koristila stan u Oslu koji su financirali porezni obveznici unatoč tome što je imala vlastiti dom u blizini.

Navela da živi na drugoj adresi kako bi mogla koristiti državni stan

Izabrani dužnosnici u politici imaju pravo na stambeno zbrinjavanje unutar glavnog grada ako žive više od 40 kilometara vožnje od zgrade parlamenta u Oslu. Hansen je navela svoju drugu adresu, u 500 kilometara udaljenom Trondheimu, kao svoju službenu rezidenciju, čime je dobila pravo na jedan od 143 namještena državna stana.

Zajedno sa suprugom, 2014. godine kupila je kuću u Skiju, samo 29 kilometara od Osla, ali je nastavila živjeti na pola radnog vremena u Trondheimu i nije promijenila službenu adresu sve do 2017., kada je odustala od državnog stana. Eva Kristin Hansen, zastupnica Laburističke stranke, rekla je da nije namjerava kršiti pravila, ali je priznala da je skandal potkopao njezin položaj kao predsjednice parlamenta.

"Nisam prevarantica, nisam se obogatila"

"Ja nisam prevarantica. Nisam htjela učiniti ništa loše. Nisam se obogatila. Plaćala sam stanarinu u Trondheimu i hipoteku u Skiju. Zaista je loše što sam kao predsjednica parlamenta pogrešno shvatila propise", rekla je Hansen za Adresseavisen.

Sylvi Listhaug, parlamentarna čelnica opozicijske Progresivne stranke, pozdravila je ostavku predsjednice Hansen: "Svjesna sam da je to teška situacija za nju i njezinu obitelj, ali nije bilo izlaza". Izrazila je zabrinutost da bi skandal mogao narušiti ugled parlamenta, u zemlji u kojoj je povjerenje u političare općenito visoko: "Ovdje se radi o povjerenju građana. Potreban nam je netko čistih računa da vodi parlament".

Hansen je parlamentarna zastupnica od 2005. godine. Nakon što je postala predsjednica, obećala je vratiti povjerenje u parlament nakon brojnih tužbi za nedolično ponašanje zastupnika. Imenovana je nakon parlamentarnih izbora u rujnu koji su doveli do toga da je Jonas Gahr Støre izabran za norveškog premijera.

Kopirati
Drag cursor here to close