Dan poslije

Plenković: Shvatili su poruku – Odgovorio i ignorirani Komšić

Reagirao je i sam Komšić rekavši da ''Plenković promovira jedno ponašanje koje je štetno za odnose u Bosni i Hercegovini''.
Vijesti / Politika | 24. 01. 2024. u 11:46 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da je neodlaskom na razgovor u Predsjedništvo BiH dodatno osvijestio predsjednicu Europske komisije i nizozemskog premijera, Ursulu von der Leyen i Marka Ruttea, o tome koliki je problem pozicija Željka Komšića, koji je u to najviše državno tijelo izabran glasovima Bošnjaka.

Naime, von der Leyen, Rutte i Plenković boravili su u utorak u Sarajevu, gdje su razgovarali s dužnosnicima BiH, a cilj razgovora je bio pružanje podrške na njezinom europskom putu.

Plenković: Shvatili su

Plenković se, podsjetimo, nije pojavio na razgovoru u Predsjedništvu BiH, a iz njegovog ureda je kasnije priopćeno da je čvrst stav hrvatskog premijera da s Komšićem nema sastajanja.

"Ja čak mislim da je to dobro što se dogodilo tijekom zajedničke posjete Sarajevu kako bi sama ta činjenica dodatno osvijestila naše partnere", kazao je Plenković sinoć novinarima u Zagrebu nakon sjednice Predsedništva HDZ.

Dodao je kako su von der Leyen i Rutte to itekako razumjeli.

"Ja sam im to, naravno prije samog sastanka rekao, oni to poštuju. Sada je vjerojatno i kod njihovih suradnika veća svijest o problemu koji postoji kad je riječ o legitimnoj zastupljenosti Hrvata u Predsjedništvu", kazao je Plenković, prenosi Hina.

Ponovio je kako Komšić "nije legitimno izabran član Predsjedništva" jer je izabran glasovima Bošnjaka, a ne Hrvata koje bi trebao predstavljati.

Komšić: Ni ja ne gorim

Reagirao je i sam Komšić rekavši da ''Plenković promovira jedno ponašanje koje je štetno za odnose u Bosni i Hercegovini''.

''Umjesto dijaloga, unosi tenzije, podjele, a imamo ih ionako previše. Ne poštujući institucije, ohrabruje članove HDZ-a BiH da to rade, a sve krijući se iza zastave EU!? Iako često zloupotrebljava zastavu EU, jasno je da je EU nešto više od Hrvatske'', rekao je za Radio Sarajevo Komšić.

''Ni ja ne gorim baš od želje da pričam lično s Plenkovićem, ali uvijek sam tu jer uvijek mislim da je dijalog jedan od načina rješavanja problema. Plenković bi očigledno da rješava na druge načine, silom. To neće moći'', rekao je.

Video: Plenković: "Komšić nema legitimitet hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini"

Pojedini mediji u BiH osudili su ovakav potez dok je, primjerice, Dnevni avaz napisao kako je skandal prouzrokovao sam Komšić.

Komšićev skandal i kocka

Avaz piše kako Komšić uopće nije trebao biti na sastanku, a ranije je delegirao svoja dva savjetnika da ga tom prigodom predstavljaju. No, u zadnji je trenutak promijenio mišljenje i u utorak se ipak pojavio u Predsjedništvu.

''Da je, kako protokoli jedne ozbiljne države nalažu, odmah potvrdio sudjelovanje, Plenković ne bi ni razmatrao opciju susreta s njim, a ovako ga je doveo pred svršen čin'', stoji u komentaru.

''Pitanje je što je htio postići. Da postidi Plenkovića, odnosno Hrvatsku, tjerajući ga da se sastanu, ili da ispadne žrtva. Jedno je sigurno, Komšićevi osobni obračuni s predstavnicima Hrvatske jučer su direktno ugrozili BiH, a on je bio spreman žrtvovati sve ono dobro što je postignuto u posljednje vrijeme da bi ispao baja (gazda). Na kocku je stavio i naš napredak ka EU, a posebno ozbiljnost države BiH koju, trebalo bi, predstavlja'', zaključuje u komentaru sarajevski list.

Rušenje ili gradnja Daytona

Plenkovićev potez komentirao je i novinar Večernjeg lista Zoran Krešić koji je za RTV herceg-Bosne rekao kako ''Plenković nedolaskom u Predsjedništvo BiH zbog nelegitimnog Komšića pred ljudima Europske unije pokazao da se ne može uništavati i rušiti Daytonski mirovni sporazum''.

''Uloga Komšića je da bude probošnjački lutak koji čini ogromnu štetu prije svega državi BiH. Zaobiđete ga i kažete da je on problem. Da je i došao najmanje što bi bilo za očekivati je da mu kaže da je nelegitiman i napusti sastanak'', rekao je Krešić.

Sarajevsko Oslobođenje, pišući o potezu Plenkovića, napisalo je kako javnost treba podsjetiti na susret koji su Komšić i Plenković imali uoči EU političkog summita u Granadi, koji se održavao od 5. do 7. listopada prošle godine.

Foto: EPA / Susret Komšića i Plenkovića u listopadu 2021. godine

''Tada su fotografi 'uhvatili' Komšića i Plenkovića kako 'ćaskaju', a zanimljivo je da hrvatski premijer tada nije napustio sastanak zbog Komšićevog prisustva. Oni su se sretali i ranije, kao na primjer tijekom summita EU-Zapadni Balkan u Sloveniji u listopadu 2021. godine'', piše Oslobođenje.

I Komšić je rekao kako je sastanak ''mogao proći kao što su prošli oni u Granadi ili Bruxellesu''.

S druge strane, Božo Kovačević, vanjskopolitički analitičar i bivši veleposlanik Hrvatske u Moskvi komentirao je odluku Plenkovića ocijenivši da je to bio politički motiviran potez, ali i nepoštovanje Daytonskog mirovnog sporazuma.

Ako bi se, kaže, insistiralo na doslednosti u ponašanju Hrvatske, trebalo bi postaviti pitanje priznaje li zvanični Zagreb Dejtonski mirovni sporazum u okviru kojeg je u članu četiri i Ustav BiH, kao i nadležnosti Predsjedništva BiH.

Problem u Ustavu

''Izbor Komšića je zakonit, pitanje političkog legitimiteta ostaje otvoreno, ali ne može se reći da je njegov položaj protuustavan'', naveo je Kovačević.

Prema njegovim riječima ključni problem je u Ustavu BiH.

''Da bi Bosna i Hercegovina postala punopravni subjekt međunarodnih odnosa, političke snage, legitimni predstavnici etničkih grupa u BiH treba da se dogovore oko teksta novog Ustava. Čak i ako riješe problem izbornog zakona, načina izbora članova Predsjedništva, kada riješe pitanja Ustava sva ostala pitanja će biti sekundarna. Time neće biti rešeno pitanje međunarodnog statusa BiH jer ona je protektorat, a to je sve dok se relevantni politički činioci ne dogovore o tekstu Ustava BiH'', rekao je Kovačević za N1.

  / Planković i Komšić u Granadi

Bivša hrvatska ministrica vanjskih i evropskih poslova, Vesna Pusić, je za Slobodnu Bosnu pak rekla kako je ''zaobilaženje Predsjedništva BiH, kao jedne od ključnih institucija države je nedopustivo''.

''To je kontraproduktivno i za BiH, kao i za hrvatsko posredovanje u ubrzavanju BiH puta prema EU članstvu'', kazala je u izjavi za Slobodnu Bosnu Pusić.

''Institucije su institucije pa ako u njima ne sjede ratni zločinci, trebaju se poštovati. Ignoriranje institucija države je kardinalna pogreška hrvatske politike prema BiH i jedan od bitnih razloga njezine nevjerodostojnosti'', rekla je.

Ustavni sud

Plenkovićev potez komentirao je i predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora u BiH Božo Ljubić koji je za Hrvatski medijski servis rekao kako je Plenković ''postupio principijelno, izrazivši solidarnost i poštovanje prema hrvatskom narodu u BiH ali kao predstavnik zemlje potpisnice Daytonskog mirovnog sporazuma i poštovanje Ustava BiH koji je dio tog sporazuma''.

''Dodatnu snagu ovom činu daje i činjenica da je time ključnim dužnosnicima Europske Unije zorno ukazao na ovaj veliki problem koji opterećuje BiH a najviše odnose Hrvata i Bošnjaka već desetljeće i pol. Zapravo nitko tko drži do Ustava BiH, i temeljnog načela Ustava BiH, konstitutivnosti i ravnopravnosti Bošnjaka, Hrvata i Srba, ne bi se trebao službeno sastajati s Željkom Komšićem kao članom Predsjedništva'', rekao je Ljubić.

Naime, Ustavni sud BiH kaže da se ''prema općem načelu demokracije pravo na demokratsko odlučivanje ostvaruje legitimnim političkim predstavljanjem koje mora biti utemeljeno na demokratskom izboru onih koje predstavlja i čije interese zastupa'', i to ''na svim administrativno političkim razinama''.

''Dakle, Komšić, ne samo da se lažno predstavlja već nema niti legitimitet niti legalitet biti članom Predsjedništva jer niti su ga Hrvati izabrali niti ih predstavlja'', kaže Ljubić

Kopirati
Drag cursor here to close