Sastanak s Krišto

Plenković: Odlaganje otpada na Trgovskoj gori odgođeno do 2028.

Plenković je iskoristio priliku i uputio čestitke vladajućoj koaliciji na "vidljivom iskoraku".
Vijesti / Politika | 19. 10. 2023. u 15:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, Borjana Krišto poručila je nakon susreta s hrvatskim premijerom, Andrejem Plenkovićem, kako je održan još jedan prijateljski susret, te se zahvalila na svemu što Vlada Hrvatske na čelu s Plenkovićem čini kada je u pitanju BiH. Plenković je kazao da vidi drugačiju dinamiku u radu bh. vlasti i ohrabrio BiH da provede sve prioritete na putu ka EU.

"Njihova uloga i doprinos su nemjerljivi, od same predaje zahtjeva za članstvo u EU 2016. godine do dobivanja kandidatskog statusa 2022. ali isto sam uvjerena kako će predsjednik Vlade nastaviti pružati svaki vid pomoći i u daljnjim europskim koracima, ja se nadam otvaranju pregovora kao jednog novog poglavlja", izjavila je Krišto, piše N1.

Informirala premijera o radu Vijeća ministara

Zahvalila se hrvatskom premijeru i za pomoć, kako kaže, kroz infrastrukturne projekte, od cestovne infrastrukture do oblasti zdravstva.

O odnosima BiH i Hrvatske svjedoče i susreti poput ovog dana, kaže Krišto, koji su prijateljski, tome svjedoče i zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske.

"Informirala sam premijera o onome što radi Vijeće ministara i na europskom putu i kada je u pitanju općenito naš posao. Održali smo 39 sjednica, obradili preko tisuću i tristo materijala i točaka, napravili smo važan iskorak kada je u pitanju proces integracija ali i gospodarski rast", istaknula je Krišto.

Foto: N1 / Borjana Krišto

Premijera je informirala da unatoč svim problemima, izazovima unutar BiH, Vijeće ministara ulaže velike napore u izgradnju međusobnog povjerenja. I to daje rezultate, zaključila je Krišto. Nije izostao ni razgovor o reformi izbornog zakonodavstva.

Vidljiv iskorak

Plenković je iskoristio priliku i uputio čestitke vladajućoj koaliciji na "vidljivom iskoraku".

"Želio bih čestitati Krišto i vladajućoj koaliciji na vidljivom iskoraku nakon formiranja nove vlade. Osobno mogu vidjeti razliku u dinamici i funkcionalnosti. To je za nas veliko zadovoljstvo da BiH tako pokazuje institucionalnu stabilnost i jača kredibilitet na EU putu. Naši ekonomski odnosi itekako napreduju, veselimo da i brojni gospodarski subjekti iz BiH sve više i više izvoze u Hrvatsku".

"S druge strane, najvažnija poruka mog današnjeg dolaska u Sarajevo je poruka europskom putu BiH. Naime, EU put BiH se trenutno nalazi u ključnoj i jedinstvenoj fazi. Ruska agresija je proširila proces proširenja EU", dodao je Plenković.

"Napori BiH nakon prošle godine uz ranijih 14 kriterija mogu biti svojevrsni vodič i smjernice za europski put. Želio bih ohrabriti oba doma da učine napore u ovom vremenu i donesu zakone koji su poznati kao ciljevi već godinu dan".

Želi potaknuti BiH

Ponovio je da je poruka o EU putu ključna jer je sada pravi trenutak.

"Poruka o EU putu je ključna i važna jer je trenutak sad! Nije realno očekivati isti fokus na temama kao sad. Znamo kakav je izgledan scenarij u EU tijekom 2024. godine. Želio bih potaknuti BiH da unaprijedimo našu suradnju u temi suzbijanja nezakonitih migracija".

Plenković je otkrio odluku koja je donesena na sastanku između Hrvatske i Slovenije, a to je da odlaganje otpada na Čerkezovcu (Trgovska gora) bude odgođeno bar do 2028. godine.

"Mi smo održali sastanak međudržavnog povjerenstva između Hrvatske i Slovenije i dogovorili smo da postojeći sistem ostane na snazi do 2028. godine čime na neki način relaksiramo ovu temu u bh. javnosti", kazao je.

Video: Izjave Krišto - Plenković
Kopirati
Drag cursor here to close