Hrvatska ne odustaje

Institucije BiH nisu na vrijeme reagirale: Je li izgubljena bitka za Trgovsku goru?

Tijekom 2025. godine planirana je njegova izgradnja, a s radom bi trebao početi 2026. godine.
Vijesti / Flash | 03. 09. 2023. u 08:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Republika Hrvatska, po svemu sudeći, neće odustati od izgradnje skladišta za odlaganje radioaktivnog i nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.

Tijekom 2025. godine planirana je njegova izgradnja, a s radom bi trebao početi 2026. godine. Bh. strana tvrdi da će iskoristiti sve pravne i diplomatske alate kako bi spriječila Hrvatsku u njenim namjerama.

Bh. vlasti i dalje tvrde kako nije izgubljena bitka za Trgovsku goru. Kategorični su kako Hrvatska treba naći drugu lokaciju za skladištenje nuklearnog i radioaktivnog otpada, jer će u suprotnom biti ugroženi životi 250 tisuća građana u 13 općina u slivu Une.

"Nismo naivni. Uslijedit će borba i moj poziv je svim razinama vlasti kako bi Hrvatsku onemogućili u njihovim namjerama", poručio je za BHRT Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske uskoro bi trebao prezentirati sadržaj Studije utjecaja na okoliš. Studija bi trebala propisati mjere zaštite okoliša kojima se sprječavaju negativni utjecaji prilikom rada skladišta radioaktivnoga otpada na lokaciji Čerkezovac.

"Mi smo prije dva, tri mjeseca poslali smo odgovor sa primjedbama bh. strane na sadržaj studije utjecaja na okoliš i sada se čeka njihov odgovor, što će uraditi sa tim primjedbama. To je njihov službeni potez, mi smo odgovorili na propisan način, i sada su oni na potezu", izjavio je Nemanja Galić, član pravnog tima BiH.

Tonči Tadić, nuklearni fizičar iz Hrvatske, poručio je, pak: "Ja bih najprije zamolio sve u BiH da smanje tenzije. Taj projekt je prošao sve moguće recenzije prije nego što je odobren".

Prema strategiji o zbrinjavanju radioaktivnog otpada Hrvatske, lokacija Čerkezovac se spominje prvi put 1999. godine; 14 godina kasnije ona je odobrena. Ni 1999., ni 2014. godine nitko iz BiH nije reagirao. Je li bitka za Trgovsku goru završena?

Jasmin Emrić, zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH, poručuje: "Institucije BiH nisu pravovremeno reagirale kada se donosila odluka o lokaciji. Sada imamo posljedice jer se implementira strateški plan Republike Hrvatske".

Kopirati
Drag cursor here to close