Ministar ponovio

Košarac: Ponovo upozoriti na problem o Trgovskoj gori

Prema riječima Košarca, treba ukazati da se BiH protivi namjeri Hrvatske da u neposrednoj blizini granice izgradi sporni objekat gdje planira smjestiti sav institucionalni radioaktivni otpad i istrošene izvore koji su trenutno na njenoj teritoriji.
Vijesti / Flash | 21. 09. 2023. u 10:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac zatražio je da predstavnik BiH na 67. Generalnoj konferenciji Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) 29. rujna u Beču ukaže na problematiku izgradnje odlagališta za radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo na Trgovskoj gori, priopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Upozoriti ne nelegitimne postupke Hrvatske

U dopisu Ministarstvu vanjskih poslova BiH koje će predstavljati BiH na navedenoj konferenciji u Beču, Košarac je istaknuo neophodnost da na visokom diplomatskom nivou ponovno bude upozoreno na dobro poznate nelegitimne postupke Hrvatske u vezi s aktivnostima na Trgovskoj gori.

''Naša obaveza je da iskoristimo svaku moguću priliku kako bismo pred međunarodnom javnošću konstantno ukazivali na neprihvatljivost izgradnje spornog objekta na Trgovskoj gori. S tim u vezi, smatram da je potrebno da predstavnik BiH na konferenciji u najvišem međunarodnom tijelu za nuklearnu energiju jasno ukaže na problem odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori'' - naglasio je ministar Košarac.

Prema njegovim riječima, treba ukazati da se BiH protivi namjeri Hrvatske da u neposrednoj blizini granice izgradi sporni objekat gdje planira smjestiti sav institucionalni radioaktivni otpad i istrošene izvore koji su trenutno na njenoj teritoriji, ali i 50 posto radioaktivnog otpada niske i srednje aktivnosti iz Nuklearne elektrane Krško iz Slovenije.

''Izbor ove, za nas u potpunosti neprihvatljive lokacije izvršen je bez bilo kakvih konsultacija sa BiH. Naše primjedbe date na Stratešku studiju uticaja na životnu sredinu iz 2015. godine su ignorisane i nikad nam zvanično nije dostavljen odgovor'' - istaknuo je ministar Košarac.

Studija utjecaja

On podsjeća da je u 2023. godini Hrvatska započela izradu najnovije studije utjecaja na životnu sredinu te da je Bosna i Hercegovina dostavila svoje primjedbe na ovaj dokument, uključujući i one sa aspekta IAEA standarda, koje Hrvatska flagrantno krši, ali su one takođe u potpunosti ignorisane.

''Na konferenciji u Beču moramo ponovo apelirati da Hrvatska poštuje međunarodne konvencije čija je potpisnica, a posebno ESPOO Konvenciju, kao i međunarodne strandarde koji se odnose na skladištenje radioaktivnog otpada, a koje već evidentno ne poštuje niti planira da poštuje'' - dodao je ministar Košarac.

Naglasio je takođe da treba ponovo pozvati Hrvatsku da razmotri i druge lokacije za skladištenje radioaktivnog otpada ili da otpad skladišti tamo gdje je i nastao – na teritoriji Slovenije.

Kopirati
Drag cursor here to close