Vlada RH-Vijeće ministara

Čović i Krišto dočekali Plenkovića u Mostaru: Ojačati političku i gospodarsku suradnju

Na sastanku je izražena potreba za boljom suradnju dviju država na političkom i državnom polju.
Vijesti / Politika | 01. 05. 2023. u 19:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović i predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto primili su danas u posjetu predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića sa izaslanstvom.

Na sastanku je, kako doznaje Bljesak.info, izražena potreba za boljom suradnju dviju država na političkom i državnom polju.

Hrvatski premijer Plenković izrazio je zadovoljstvo stabilizacijom političkog dijaloga u Bosni i Hercegovini, naglasivši kako Hrvatska ostaje najsnažniji partner BiH. Istaknuo je kako će Republika Hrvatska nastaviti snažno podupirati Bosnu i Hercegovinu na njenom europskom putu i što skorijem otvaranju pristupnih pregovora s Europskom unijom.

Plenković je ponovio hrvatski interes da se izmijeni Izborni zakon u BiH tako da svi konstitutivni narodi i građani budu jednaki u pravima i naglasio je da je temeljna pozicija Hrvatske po tom pitanju - da je pitanje reforme izbornog sustava unutarnje pitanje BiH.

Čović i Krišto su izrazili zahvalnost premijeru Plenkoviću na svim uloženim naporima za rješavanje brojnih izazova kojima je hrvatski narod u BiH sustavno izložen desetljećima, uz snažno zalaganje na europskoj i međunarodnoj razini, priopćeno je iz HNS-a.

Čović je istaknuo važnost postizanja statusa kandidata za članstvo na posljednjem sastanku Europskog vijeća, koji dolazi kao prvi veliki iskorak od 2016. Istaknuo je kako je doprinos hrvatske Vlade, a osobito premijera Plenkovića, u tom području izniman, dodavši kako je uvjeren da će Hrvatska i dalje snažno pomagati BiH na njezinom europskom putu.

Naglasio je potrebu hitne provedbe odluke Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava, jer samo rješenja na principu ustavne jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH kao izbor legitimnih političkih predstavnika u institucijama gdje se štite kolektivna prava, a to su upravo Predsjedništvo i domovi naroda - jamče opstojnost, sigurnost i europsku budućnost Bosne i Hercegovine.

Predsjedateljica Krišto ocijenila je da postoje otvorena pitanja između dvije države, ali da ona nisu sporna, a naglasila je da ograničene promjene Ustava BiH i Izbornog zakona nisu samo u interesu Hrvata u BiH, već u interesu cijelog procesa i cijele Bosne i Hercegovine.

Istaknula je kako je prioritetno, najkasnije u idućih 6 mjeseci, napraviti ograničene promjene Ustava BiH i cjelokupnu izmjenu izbornog zakonodavstva na način da se osigura stvarna ustavna jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda. Radi toga je nužno izvršiti implementaciju presude Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju na svim administrativno-političkim razinama kao i implementaciju svih presuda Europskog suda za ljudska prava.

Istaknuto je kako će se suradnja između dviju država nastaviti i u budućnosti te kako je Sajam gospodarstva u Mostaru jedan od dokaza za to.

Inače, tijekom dana Borjana Krišto i Dragan Čović susreli su se u odvojenim sastancima sa Miroslavom Lajčakom, posebnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana.

Plenković je, nakon slijetanja u Zračnu luku Mostar, prvo posjetio biskupa Petra Palića.

Kopirati
Drag cursor here to close