Izborni zakon

Pitanje u Bundestagu: Želi li Njemačka treći entitet?

Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova, Miguel Berger napisao je u odgovoru zastupniku Sarrazinu kako njemačka vlada pomno prati debatu o reformi Izbornog zakona…
Vijesti / Politika | 20. 03. 2021. u 09:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Prema stavu vlade u Berlinu, stvaranje trećeg entiteta, pored postojeće Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, ne može biti cilj reformskih napora. Njemačka vlada podržava želju civilnog društva u Bosni i Hercegovini da promovira građansko društvo i prevaziđe podjele po etničkim linijama'', zaključuje se u odgovoru službenog Berlina na upit o reformi Izbornog zakona BiH, koji je uputio zastupnik njemačkog parlamenta Manuel Sarrazin, objavio je Deutsche Welle.

Navodi se kako je Sarrazin u raspravi oko reforme Izbornog zakona u BiH njemačkoj vladi proslijedio upit, koji glasi: „Na kojoj poziciji je službeni Berlin po pitanju planirane reforme Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, koja bi, po mom mišljenju, stvaranje trećeg entiteta uvela na mala vrata odnosno dalje cementirala etnonacionalizam i kakav stav će zauzeti Evropska unija u trenutnom pregovaračkom procesu?”

Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova, Miguel Berger napisao je u odgovoru zastupniku Sarrazinu kako njemačka vlada pomno prati debatu o reformi Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini.

Prema mišljenju savezne vlade, ''postoji nužnost za prilagođavanjem zakonske osnove kako bi se eliminirala postojeća diskriminacija posebno u pogledu provođenja presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci”.

Reforma Izbornog zakona, kaže se u odgovoru, dio je Mišljenja Europske unije o ključnim prioritetima za Bosnu i Hercegovinu koje je EU formulirala 2019. godine.

''Savezna vlada će i dalje pomno pratiti raspravu o reformi Izbornog zakona u BiH i pritom posebno naglašavati neophodnost implementiranja sudske prakse i presuda Europskog suda za ljudska prava'', navedeno je.

U odgovoru na upit zastupnika Bundestaga Sarrazina, navodi se i kako se ''njemačka vlada zalaže za teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine sa svojim postojećim entitetima''.

 

Kopirati
Drag cursor here to close