1 na 1

Treći entitet bi puno toga riješio ali nije realan?

Gostujući na HRT-u Čović je naveo kako se HDZ BiH zalaže za federalnu državu i za legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, naročito u Predsjedništvu BiH i domovima naroda.
Vijesti / Politika | 21. 01. 2021. u 11:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Treći entitet bi puno toga riješio'', rekao je čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović gostujući u emisiji '1 na 1' urednika Romana Bolkovića na HRT-u samo nekoliko dana nakon što je sarajevskom Klixu rekao da bi dobio treći entitet da ga je tražio.

''Isto tako, moramo tražiti realna rješenje uklopiva u Ustav'', rekao je Čović.

Naveo je kako se HDZ BiH zalaže za federalnu državu i za legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, naročito u Predsjedništvu BiH i domovima naroda.

Između ostalog, Čović je govorio i o ustavnim promjenama, rekavši kako će se Ustav morati prilagođavati europskim potrebama ali da za sada nema kritične mase koja je nužna da se promijeni Ustav.

Rekao je kako je ključno obilježje BiH danas da ne funkcionira kao uređeno pravno društvo.

Na pitanje što ga sve mori rekao je da se prije svega mora zaštititi jednakopravnost konstitutivnih naroda.

''Zagovaramo kao minimum izmjena izbornog zakona koja će osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda i to je nešto ispod čega se ne može ići'', rekao je Čović.

Govoreći o Komšiću rekao je da ga tretira kao drugog bošnjačkog člana Predsjedništva i da se napokon shvatilo u Hrvatskoj ovo pitanje.

Video: ROMANO BOLKOVIĆ - 1 NA 1: Dragan Čović

''S tim ćemo morati raščistiti. To čak nije dobro ni za bošnjački narod'', rekao je i da Komšić ne može obići ni 30 posto teritorija BiH. Govorio je i o odnosima s partnerima u vlasti pa je rekao da se čalnik SDA Bakir Izetbegović često ne drži dogovorenog.

Govorio je i o izborima u Mostaru rekao je kako je unatoč tisućama promatrača svjedočimo prevarama na izborima te da se nada da će imati riječ pravosuđa o tome.

Naveo je kako je bio uvjeren da će BiH 2018. godine imati riješeno pitanje Partnerstva za mir i kandidatskog statusa za ulazak u EU.

Rekao je kako gleda na izbor Joea Bidena, kojeg je nazvao prijateljem BiH, vrlo pozitivna vijest te da mu je među prvima čestitao.

''Nadam se da će imati dovoljno vremena da posvetiti onoliko pažnje koliko bi trebao ovom prostoru'', rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close