Vučić

Rezolucija o Srebrenici: Srbija sprema snažan odgovor

Vučić je potvrdio da 21. travnja ide u New York kada će imati niz sastanaka, a 22. travnja je redovna sjednica Vijeća sigurnosti o Kosovu.
Vijesti / Svijet | 15. 04. 2024. u 09:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je da će najdominantnije svjetske sile lobirati za rezoluciju o Srebrenici u UN, ali da će im se Srbija suprotstaviti snažnije nego što misle.

Pandorina kutija

Vučić je naglasio da se ovom inicijativom Njemačke i Ruande otvara Pandorina kutija.

"Rusi kažu da će onda svake godine podnositi rezolucije o ubijanju, a riječ je o 20 milijuna ljudi. A gdje su Armenci, jer i Turska je jedna od zemalja koja je inicirala to. Ako je to civilizacijska vrijednost, onda će ih biti puno", rekao je Vučić za RTS.

Naglasio je kako NATO zemlje nikada ne bi mogle pobijediti u UN dok se ne ujedine s islamskim zemljama.

"Dobar dio islamskih zemalja, koje inače ne bi glasale protiv nas, sada će glasati. A jedna mala slobodarska zemlja je o svim zločinima, pa i onima u Srebrenici govorila i položila cvijet, a nitko nikada nije došao u Bratunac", rekao je Vučić.

Podsjetio je kako su SAD, Italija, Francuska kosponzori rezolucije, te da je stigao i službeni stav da će lobirati i boriti se za tu rezoluciju.

Razlike

Kada je riječ o mogućem prijemu Kosova u Vijeće Europe, Vučić je rekao da Priština nije formirala Zajednicu srpskih općina, ali da su zapadne sile smislile plan koji bi se trebao realizirati 10. svibnja.

"Oni će 10. svibnja dostaviti Ustavnom sudu da je pokrenuta ZSO i da je to razlog da se takozvano Kosovo primi u Vijeće Europe", rekao je.

Vučić je potvrdio da 21. travnja ide u New York kada će imati niz sastanaka, a 22. travnja je redovna sjednica Vijeća sigurnosti o Kosovu.

Video: Svetske sile će lobirati za rezoluciju o Srebrenici, suprotstavićemo im se snažnije nego što misle

"Imamo neizbalansiran i loš izvještaj UNMIK-a, nerijetko smo imali pristojne i dobre izvještaje, ovaj put on ne oslikava stanje na Kosovu i Metohiji", rekao je Vučić i naveo da će Beograd u najskorije vrijeme imati više nego dobre razloge da naprave razliku između prijatelja i partnera.

Za Srbe nije genocid

Naime, Opća skupština Ujedinjenih naroda trebala bi 2. svibnja razmatrati prijedlog rezolucije kojom se podsjeća na genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine.

Na kalendaru zasjedanja Opće skupštine UN 2. svibnja označen je kao datum u kojemu će se na dnevnom redu naći izvještaj glavnog tajnika posvećen izgradnji kulture mira odnosno "promocija kulture mira te međureligijskog i interkulturalnog dijaloga, razumijevanja i suradnje".

U okviru te točke očekuje se i rasprava o rezoluciji u povodu 29. obljetnice zločina u Srebrenici.

Prema dostupnim informacijama Njemačka i Ruanda države su koje su prihvatile biti sponzori rezolucije o Srebrenici koja sada postoji u formi nacrta i o njezinom se sadržaju još pregovara u diplomatskim krugovima u sjedištu UN-a.

S druge strane, Milorad Dodik se sada obrušio na Njemačku pod čijim je "tihim sankcijama" i sada kaže kako Berlin potporom rezoluciji pokušava "oprati zločinačku prošlost".

"Guranjem rezolucije o Srebrenici u Općoj skupštini UN-a bošnjački političari u BiH trajno će urušiti svaku mogućnost dogovora sa Srbima", objavio je Dodik na društvenoj mreži X uz zaključak kako zločin u Srebrenici "za Srbe nije bio genocid".

 

Kopirati
Drag cursor here to close