Tonino Picula

Destabilizacija BiH može imati ozbiljne posljedice na stabilnost regije

Aktualna faza destabilizacije BiH uz vanjsku podršku, Beograda, Moskve, ali i Budimpešte može imati ozbiljne posljedice na stabilnost cijele regije.
Vijesti / Politika | 24. 11. 2021. u 08:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tonino Picula, izvjestilac Europskog parlamenta za preporuke o Zapadnom Balkanu istaknuo je u obraćanju u Europskom parlamentu da je duboka politička kriza u Bosni i Hercegovini dodatno zaoštrena sve provokativnijim i separatističkim potezima Milorada Dodika, prenosi N1.

Kako kaže, ovog puta ugrožava usvajanje proračuna, imenovanje veleposlanika čak i donacije cjepiva protiv koronavirusa.

“Njegovo direktno kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma, negiranje genocida, otvaranje fondacije osuđenih ratnih zločinaca i prijetnje otcjepljenjem traže našu oštriju osudu i aktivniju ulogu prema BiH općenito'', istaknuo je Picula.

Kako kaže, aktualna faza destabilizacije BiH uz vanjsku podršku, Beograda, Moskve, ali i Budimpešte može imati ozbiljne posljedice na stabilnost cijele regije.

''Nažalost, nedostatak vizije i zastoj politike proširenja u EU praćeno je postupnim gubitkom vjerodostojnosti što dodatno jača razne antidemokratske političke projekte na Zapadnom Balkanu. Uglavnom, prijeti opasnost od mnogih kroničnih kriza u izbornoj 2022. godini. Ali dok tražimo poštivanje i moguću nadogradnju Daytona ne smijemo negirati neke od njegovih ključnih odredbi. Zato su od iznimne važnosti pregovori o novom Izbornom zakonu koji bi trebao konačno ispoštovati odluke Ustavnog suda same BiH'', poručio je Picula.

Kopirati
Drag cursor here to close