Nasilnik ima više prava od žrtve

Parlamentarke upozoravaju: Ovakvom praksom samo se obeshrabruju žrtve

"Ovakvim djelovanjem sudova šalje se poruka svim ženama u BiH da se ne mogu osjećati sigurno u BiH, niti očekivati pravnu zaštitu u slučaju nasilja u obitelji, pokušaja ubojstva ili drugih krivičnih djela", navode.
Vijesti / Politika | 27. 09. 2023. u 11:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Šokirane smo Odlukom Općinskog suda u Ljubuškom od 23. rujna 2023., kojom je odbijen pritvor u slučaju obiteljskog nasilja", stoji u priopćenju zastupnica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Ugrožen je krivični postupak

Naime, one su u srijedu uputile zajedničko priopćenje za javnost u kojem navode kako nemaju namjeru miješati se u sudski proces, ali u svoje osobno ime, kao žene i parlamentarke jednoglasno ukazuju na:

"Usprkos svim dokazima prezentiranim u tom slučaju koji ukazuju na krivično djelo nasilja u obitelji sukladno Krivičnom zakonu Federacije Bosne i Hercegovine, Sud je donio Odluku kojom se oslobađa pritvora optuženi Denis Buntić. Njegovom slobodom ugrožen je krivični postupak, s obzirom na mogućnost ponavljanja krivičnog djela ili utjecaja na iskaze svjedoka".

Zastupnice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH podsjetile su na nedavni tragični slučaj u Gradačcu u kojemu je stroža praksa određivanja pritvora počiniteljima obiteljskog nasilja mogla spasiti živote.

"Držimo da sudovi, tužiteljstva i policije u BiH moraju svojim djelovanjem ohrabrivati žene žrtve obiteljskog nasilja da prijave nasilje. Ovakvim djelovanjem sudova šalje se poruka ne samo Klari Buntić, nego i svim ženama u Bosni i Hercegovini da se ne mogu osjećati sigurno u BiH, niti očekivati pravnu zaštitu u slučaju nasilja u obitelji, pokušaja ubojstva ili drugih krivičnih djela. Takvom praksom daje se do znanja svim građanima u BiH da će žrtve uvijek imati manja prava nego počinitelji krivičnih djela i koji ugrožavaju sigurnost drugih", stoji u priopćenju.

Preispitivanje odluke

Ističu kako se time, obeshrabruju sve žrtve na prijavljivanje nasilja u obitelji, kao i sva druga krivična djela koja trpe u obitelji i društvu.

"Ovom prilikom pozivamo Općinski sud u Ljubuškom da preispita svoju Odluku, sukladno žalbi Tužiteljstva Županije Zapadnohercegovačke", stoji u priopćenju.

U potpisu: Sabina Ćudić, Mia Karamehić-Abazović, Aida Baručija, Rejhana Dervišević, Darijana Filipović, Elvisa Hodžić, Ljubica Miljanović, Mira Pekić, Sanja Vulić i Ermina Salkičević-Dizdarević.

Kopirati
Drag cursor here to close