Nema zabune

Papir za Bruxelles: Nije ANP nego Program reformi

Usaglašeno je da se pošalje dokument koji će značiti aktivaciju Akcinog plana za članstvo u NATO-u (MAP), mada taj dokument neće biti poslan pod imenom Godišnji nacionalni plan (ANP).
Vijesti / Politika | 19. 11. 2019. u 18:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedništvo BiH je donijelo odluku da će u NATO sjedište u Bruxellesu dostaviti dokument Program reformi Bosne i Hercegovine, u roku od jedan dan nakon što Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdi imenovanje predsjedavajućeg i ministara Vijeća ministara BiH.

Usaglašeno je da se pošalje dokument koji će značiti aktivaciju Akcinog plana za članstvo u NATO-u (MAP), mada taj dokument neće biti poslan pod imenom Godišnji nacionalni plan (ANP).

Zeleno svjetlo

Prema izvorima Bete iz Predsjedništva BiH, usvojeni dokument bit će poslan u Bruxelles kao "program reformi", a već je dobio zeleno svjetlo u sjedištu NATO-a.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić je sugerirao da je, bez obzira na semantičke razlike, dokument "Program reformi BiH" upravo onaj što ga traži NATO, a čijem se usvajanju Milorad Dodik odlučno protivio.

"Dokument ide u Bruxelles, a Tegeltija je imenovan", kratko je kazao Komšić. Nije objasnio kako se konačno pronašlo rješenje na koje se čekalo više od godinu dana koliko BiH nema vlast uspostavljenu na temelju rezultata izbora iz listopada 2018. godine.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović novinarima je kazao da je usvojen program reformi koji će biti dostavljen NATO-u posredstvom Stalne misije BiH pri Alijansi. Dokument je po njegovim riječima već usvojen i samo ga treba predati NATO-u.

Prijatelji iz svijeta

"To se je ono što se zbilo na sjednici Predsjedništva BiH", kazao je Džaferović. Dodao je da nema ni pobjednika niti pobjeđenog jer je "pobijedila BiH i svi njezini narodi i građani".

Oprezno je objasnio da je uz posredovanje "prijatelja iz svijeta" usvojen dokument koji omogućava nastavak suradnje BiH s NATO-om na temelju svih do sada donesenih zakona i odluka.

"Taj je dokument prihvatljiv i NATO savezu", kazao je Džaferović, ali nije izrijekom odgovorio hoće li to biti dostatno za aktiviranje MAP-a.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik je sve do utorka tvrdio da neće prihvatiti nijedan dokument koji bi značio aktivaciju MAP-a, koji je korak na putu Bosne i Hercegovine ka NATO-u, jer ga na to obavezuje Rezolucija Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska o vojnoj neutralnosti.

Druga dva člana bh. Predsjedništva, Željko Komšić i Šefik Džaferović, uvjetovali su imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara iz Dodikovog Saveza nezavisnih socijademokrata (SNSD) usvajanjem ANP-a, odnosno daljnjim NATO integracijama Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close