Formiranje vlasti

Osmanović: Federalni premijer treba biti iz SDA

Da li će Zastupnički dom Federacije podržati prijedlog da Bradara bude entitetska predsjednica, a Lendo i Stojanović potpredsjednici - Osmanović ističe da ''njima odgovara da se Zastupnički dom izjašnjava''.
Vijesti / Politika | 20. 02. 2023. u 19:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Adil Osmanović, potpredsjednika Stranke demokratske akcije, kazao je za N1 kako je njegova stranka "nezabilazan faktor" u formiranju vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine baš kao što su to SDP i HDZ BiH. Da nije tako, dodao je Osmanović, ne bi "dolazili kod (potpredsjednika FBiH Refika) Lende po potpis". Poručio je kako federalni premijer treba biti iz SDA, ali nije želio reći tko bi mogao biti prijedlog ove stranke - prenosi N1.

''SDA se striktno drži Ustava i zakona. Lendo (potpredsjednik FBiH) ne postavlja nikakve ultimatume. U Ustavu je jasno rečeno da ono troje koje izabere Predstavnički dom FBiH između sebe biraju predsjednika i potpredsjednike. Ukoliko njih troje ne postignu dogovor onda se izjašnjava Predstavnički dom. Prije svega nije dobro da dvoje sjede i dogovaraju se bez trećeg. Lendo je poslao zvaničan pisani dopis da se sastanak treba održati u petak, Bradara i Stojanović su trebali prihvatiti da se razgovara. Ovaj današnji potez pokazuje nervozu 'Trojke' i HDZ-a. Vi kad ste većina vama ne treba opozicija, za koju kažu da je SDA. Očigledno je da SDA nije oporba'', rekao je Osmanović.

''Odgovara nam da se Zastupnički dom izjašnjava''

Na upit zašto nitko ne želi s SDA kratko je rekao:

''To nešto govori o političkoj kulturi, t. nekulturi i spremnosti da se razgovara. Lendo je uputio dopis da se sjedne u petak, po meni je bilo racionalno da Bradara i Stojanović to prihvate.''

Da li će Zastupnički dom Federacije podržati prijedlog da Bradara bude entitetska predsjednica, a Lendo i Stojanović potpredsjednici - Osmanović ističe da ''njima odgovara da se Zastupnički dom izjašnjava''.

''Mogli su sjesti u petak i ako se ne dogovore onda bi imali argument da šalju da Zastupnički dom odlučuje. Nama odgovara da se Zastupnički dom, kao građanski dom, izjašnjava uvijek tko će biti predsjednik i potpredsjednik Federacije. Od toga ne bježimo, ali imamo zamjerku da dva člana predsjedništva nisu trebali ovo uradit jer se to može dovoditi u pitanje. Vidjet ćemo kako će se stvari odvijati'', rekao je.

Slična situacija 2012./13.

Ukoliko Zastupnički dom potvrdi odluku da Bradara bude predsjednica Federacije, Osmanović prije svega naglašava da se SDA ne smije potcjenjivati i da su prošli mnogo utakmica.

''Imali smo sličnu situaciju 2012/13. godine kad je SDP pokušao izbaciti ministre SDA i u tome nisu uspjeli. Kako god Zastupnički dom donese odluku mi ćemo je prihvatiti. Ustav FBiH je potpuno jasan – Vladu FBiH imenuje predsjednik s potpredsjednicima. Gdje je stvarna vlast? Ona je u rukama predsjednika i potpredsjednika. Imamo sad tri bloka – HNS, 'Osmorka' i SDA, tj. kada govorimo o političkim strankama to su HDZ, SDP i SDA. Tu treba tražiti dogovor'', kazao je.

Na pitanje N1 ''da li će Lendo blokirati izbor nove Federalne vlade?'', Osmanović je odgovorio protupitanjem:

Šta misliti da HDZ nije u Vladi FBiH da li bi Bradara podržala tu Vladu i kojoj nema njene stranke?

Kazao je i da je realno da SDA bude dio vlasti i da treba postaviti drugo pitanje, a to je: kako zaobići SDA?

''Ne može ništa preko koljena''

''Ako vam ne treba SDA zašto dolazite kod Lende po potpis? Znači da je Lendo nezaobilazan faktor, kao što su Bradara i Stojanović. Premijer treba biti iz najjače stranke, a to je SDA'', naglasio je te dodao da imaju raznih prijedloga za premijera, ali da sad ne može to reći.

Što se tiče eventualnih sankcija od OHR-a Osmanović je kratko rekao da je ''Schmidt sam pozvao da se sjedne i dogovori i da ne može ništa preko koljena.''

''Stranka demokratske akcije ne može kao najjača stranka zabraniti da netko dođe u SDA. Svi igrači žele u Barcelonu ili Real. Došli su sami, vidjeli su svoju bolju perspektivu unutar SDA i mi smo ih prihvatili'', rekao je Osmanović.

Kopirati
Drag cursor here to close