Dogovor

Izetbegović pisao Nikšiću i Čoviću, predlaže sastanak

''Spreman sam prilagoditi svoje obaveze i prihvatiti bilo koji termin, a za mjesto sastanka predlažem zgradu 'Energoinvesta' u kojoj je smještena Vlada Federacije BiH'' - navodi Izetbegović u pismu.
Vijesti / Politika | 20. 02. 2023. u 15:45 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović uputio je pismo predsjednicima Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nerminu Nikšiću i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Draganu Čoviću u kojem navodi da su izborom Refika Lende, Lidije Bradare i Igora Stojanovića za predsjednike/potpredsjednike Federacije BiH stvoreni uvjeti za formiranje nove Vlade Federacije BiH.

U pismu se navodi da blokada implementacije izbornih rezultata iz 2018. godine, koja je trajala duže od četiri godine i dovela do toga da Vlada Federacije Bosne i Hercegovine funkcionira u reduciranom sastavu bez ministara za boračka pitanja, obrazovanja i zdravstva, s pravom iritira javnost i opterećuje političke odnose.

''Najavama da se blokada može nastaviti ukoliko se ne izađe u susret nerelanim zahtjevima da se iz vlasti izbaci pobjednik izbora i zanemari volja Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH, ili da se Vlada Federacije pokuša formirati političkim i pravnim nasiljem, suprotno Ustavu Federacije Bosne i Hercegovine, samo bi dodatno usložnila postojeće stanje'' - navodi predsjednik SDA.

Dodaje da predsjednici/potpredsjednici iz redova SDA, HDZ-a i SDP-a čine vrh izvršne vlasti u Federaciji BiH i "to je činjenica koja se ničim ne može promijeniti".

''Zbog toga ove tri stranke imaju pravo, ali i obvezu da formiraju kompletnu vlast u Federaciji BiH, koji uključuje izbor predsjednika i dvoje potpredsjednika Federacije, te kompletne Vlade Federacije.

Očekivanja i pokušaji da ovo pravo i ustavna obaveza oduzme bilo kojoj od tri navedene sranke naivna su iluzija. Takvi pokušaji će voditi u nastavak blokade za koju će biti odgovorni oni koji odbijaju politički dogovor u skladu sa Ustavom Federacije BiH'' - navodi Izetbegović u pismu.

Kao što znate, podsjeća on, sastanak izabranog rukovodstva Federacije Bosne i Hercegovine zakazan je za petak 24. veljače 2023. godine u 10 sati u zgradi Parlamenta Federacije BiH.

''Predlažem Vam da prije tog sastanka predsjednici SDA, HDZ-a i SDP-a održe sastanak kako bi bio postignut cjelovit politički dogovor koji će omogućiti formiranje Vlade Federacije.

Spreman sam prilagoditi svoje obaveze i prihvatiti bilo koji termin, a za mjesto sastanka predlažem zgradu '''Energoinvesta" u kojoj je smještena Vlada Federacije BiH'' - navodi Izetbegović u pismu, priopćeno je iz SDA.

Kopirati
Drag cursor here to close