Brojne reakcije

Osmanović: Dodik se nameće za prvu osobu koja će ići u zatvor zbog negiranja genocida

"Inzkova odluka je usmjerena isključivo protiv onih koji svoju politiku grade na negiranju genocida i koji time nanose štetu svim narodima i građanima Bosne i Hercegovine",
Vijesti / Politika | 23. 07. 2021. u 16:31 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najavom Milorada Dodika da će nastaviti s negiranjem genocida se predsjednik SNSD-a nameće za prvu osobu koja će biti sankcionirana izmijenjenim Kaznenim zakonom Bosne i Hercegovine kojim su propisane sankcije za takvu retoriku, poručio je Adil Osmanović, predsjedavajući Kluba SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Kako kaže, tim odnosom Dodik neće nanijeti štetu preživjelim žrtvama genocida već isključivo sebi, s s obzirom da ovaj put Tužiteljstvo BiH neće moći nastaviti ignorirati njegovo protuustavno i nezakonito djelovanje.

"Ukoliko je spreman podrediti svoj komoditet za interese srpskog naroda, što je poručio tijekom današnjeg obraćanja, i ako zaista voli narod kojem pripada, što je također tvrdio, Dodik će prestati sa stigmatiziranjem cijelog naroda nametanjem kolektivne odgovornosti za genocid i s negiranjem činjenice koju su utvrdili najrelevantniji međunarodni sudovi", kaže Osmanović.

Kako navodi, pokušajem uvlačenja svih Srba u institucijama Bosne i Hercegovine i cijelog srpskog naroda u blato svoje destruktivne politike Dodik pokazuje upravo suprotno, da mu je osobni komoditet važniji od interesa naroda kojem pripada.

"Inzkova odluka je usmjerena isključivo protiv onih koji svoju politiku grade na negiranju genocida i koji time nanose štetu svim narodima i građanima Bosne i Hercegovine", zaključio je Osmanović.

Turković: Inzkova odluka doprinijet će stabilizaciji i pomirenju

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković ocijenila je da će odluka visokog predstavnika Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida doprinijeti stabilizaciji i pomirenju, jer samo na istini i pravdi možemo graditi svjetliju budućnost.

Po njenim riječima, negiranje genocida i slavljenje ratnih zločina su jedna od najvećih prijetnji napretku Bosne i Hercegovine i cijele regije.

''Odluka će omogućiti da generacije odrastaju sa svjesnošću o istini, što je u najboljem interesu svih u Bosni i Hercegovini i cijeloj regiji. Vjerujem da će nam ovo otvoriti vrata da se još snažnije okrenemo politikama i aktivnostima koje će poboljšati živote svih građana Bosni i Hercegovini'', zaključila je Turković.

Đonlagić: Dugo se u BiH toleriralo negiranje zločina genocida

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dženan Đonlagić (Demokratska fronta) izjavio je danas da pozdravlja odluku odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, koji je nametnuo dopune Kaznenog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

Đonlagić cijeni da je ovo civilizacijska odluka i da je ispravna.

Po njegovim riječima, dugo se u BiH toleriralo negiranje zločina genocida koji je dobio i svoj sudski epilog.

''Općepoznata je činjenica da je Međunarodni sud u Hagu presudio zločin genocida u Srebrenici, dakle na teritoriji BiH i ono što je sada odluka visokog predstavnika je nešto što praktično sada BiH svrstava u zemlje civilizacijske tekovine'', naveo je Đonlagić.

Prema tome, dodao je on, odluke visokog predstavnika su vrlo legalne, one su definirane u daytonskom Ustavu BiH, Ured visokog predstavnika je ustavna kategorija daytonskog Ustava BiH.

''Sada to praktično znači da u BiH imamo na snazi zakon o zabrani negiranja genocida, odnosno da se negiranje zločina genocida kriminalizira kroz Kazneni zakon BiH kao Kazneno djelo'', kazao je Đonlagić.   

Zvizdić: Inzkova odluka će dugoročno dovesti do relaksacije odnosa  

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić pozdravio je odluku visokog predstavnika Valentina Inzka da zakonski zabrani negiranje genocida.

''Ovakva odluka će očekivano i kratkoročno izazvati bijes antibosanski i anticivilizacijski usmjerenih političara i politika, ali će dugoročno dovesti do relaksacije odnosa, izgradnje povjerenja i ubrzat će procese pomirenja i reintegraciju bh društva'',  poručio je Zvizdić putem društvenih mreža. 

Borenović: Potpuno štetan potez Valentina Inzka

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Branislav Borenović (PDP) je, komentirajući odluku visokog predstavnika Velentina Inzka koji je nametnuo dopune Kaznenog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, izjavio da je potpuno neshvatljivo, katastrofalno od odlazećeg visokog predstavnika „koji ovako nevjerojatnim nametanjem zakona kao da želi da ugasi svjetlo u ovoj zemlji“.  

Borenović smatra da on nema nikakve veze s nečim „što otvara stare rane“.

''Ovo je jedan, po meni, vrlo štetan politički pokušaj nametanja zakonskog rješenja koje će dovesti do političkog kaosa u ovoj zemlji, u zemlji koja je toliko opterećena korupcijom, kriminalom, neradom, nečinjenjem pojedinaca koji su dobili institucije u svoje ruke. Imam osjećaj da ih ovim visoki predstavnik amnestira i otvara nešto što je zaista katastrofalno'', kazao je Borenović.

Dodao je da, nametati zakon na taj način, odlazeći iz BiH, „produbljujući političke rane, samo će proizvesti kontraefekt, jačat će retrogradne strukture i proizvest će politički kaos s vrlo nesagledivim mogućim posljedicama“.

Borenović smatra da visoki predstavnik na ovaj način čini ogromnu političku štetu BiH, „jer nameće zakon koji će biti nemoguće provesti, koji će biti politički alat u rukama pojedinaca da se obračunaju, ne zbog sadržaja nečega što je osjetljivo, bolno, nego da bi se pokušalo obračunati s političkim neistomišljenicima“.

''Potpuno štetan potez Valentina Inzka koji odlazi iz ove zemlje gaseći vjerojatno i posljednju svjetiljku političku u ovoj zemlji. Mislim da je to politički katastrofalno'', zaključio je Borenović.  

Dunja Mijatović: Moramo zaštititi istinu

Dunja Mijatović, povjerenica za ljudska prava Vijeća Europe, komentirala je nametanje visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka dopune u Kaznenom zakonu Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Kako je istaknula, Mijatović pozdravlja izmjene i dopune Kaznenog zakona iz Bosne i Hercegovine kojima se sankcionira veličanje ratnih zločinaca i poricanje genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.

“Moramo zaštititi istinu, promovirati pomirenje i obrazovati buduće generacije“, naglasila je Mijatović.

Stanivuković: Ovo je strahovito loš potez

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banja Luke rekao je da je ovo najveća moguća katastrofa.

''To je jedan strahovito loš potez. Iako nikad ranije nisam za njegov rad to rekao, za ovaj potez mogu reći da je kukavički. Pokazujete neku vrstu hrabrosti prije nego što odete. Mislim da je to vrlo loše i može tenzije dodatno produbiti, to nikako nije dobro za Republiku Srpsku i za naš narod. Bilo koja vrsta nametanja nije dobra, da mi neko nameće mišljenje ili pogled na povijest, to je za mene pogubno i štetno. Bilo koja vrsta prisiljavanja u BiH pokazala se kao vrlo loša po cijelu Bosnu i Hercegovinu'' rekao je Stanivuković na pitanje novinarke BUKE.

Dodaje da ne vidi da je ta vrsta odluke, koja odmah stupa na snagu, sprovodiva.

''Prvi kažem da ću nastaviti da imam svoje mišljenje ma kakva god cijena toga bila. Niko me ne može strpati u zatvor, ni kazneno goniti jer određene procese gledam za svoj narod onako kako to vidi. Određene stvari u prošlosti ću vidjeti onako kako ja to vidim, onako kako sam ja učio i ima pravo na to, a ne da mi neko nekim zakonom nameće moje mišljenje i pogled na povijest, istakao je Stanivuković.

Cvijanović: Ovo je krah demokracije 

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović naglasila je kako je odluka visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka o nametanju zakona kojim se kažnjava negiranje genocida "predstavlja krah demokracije i slobodne misli".

Cvijanović je istaknula kako je "duboko razočarana prije svega licemjerstvom međunarodne zajednice i činjenicom da postoji neki međunarodni predstavnik koji funkcionira u okviru BiH izvan svog mandata i ne radi one stvari koje treba raditi, a radi one koje ne bi trebao".

Ona je ukazala kako činjenica da su "birani mnogi visoki predstavnici izvan zakonske procedure, pokazuje da je u pitanju jedan veliki eksperiment koji je osmišljen i smišljen upravo da bi radio sve što je nužno da bi se jačala jedna agenda koja jeste sarajevska, a da bi se minimiziralo ono što su interesi druga dva naroda".

"Mi smo gledali mnogo puta do sada koliko su ostrašćeni visoki predstavnici i mislim da je ovo poraz i međunarodne zajednice i međunarodnog faktora u BiH, ali isto tako poraz i cijele BiH – ako morate da doživite da imate visokog predstavnika koji će odlaskom ili na samom izlasku iz svog mandata nametati određena rješenja", rekla je Cvijanović.

Istaknula je da je neprihvatljivo za Republiku Srpsku da "neki neizabrani stranac nameće određene odluke, donosi zakone, mijenja zakone, sankcionira ljude, sklanja demokratski izabrane ljude i mijenja ustav".

Cvijanović je navela da će uslijediti konzultacije u okviru političkih stranaka a da će Narodna skupština Republike Srpske imati svoje mišljenje o ovome i zauzeti stav.

Kopirati
Drag cursor here to close