Premijerka Srbije

Brnabić smatra da je Inzkova odluka poniženje za sve koji žive u BiH

"Mislim da je loša politička odluka", rekla je Brnabić.
Vijesti / Politika | 23. 07. 2021. u 15:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocijenila je kao lošu vijest odluku odlazećeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inczka da nametne zabranu negiranja genocida i ocijenila da će to još više udaljiti Sarajevo i Federaciju od RS i stavova Srpske.

"Mislim da je loša politička odluka", rekla je Brnabić u intervjuu za Tanjug, povodom odluke Inczka da nametne dopune Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, samo dodatno komplicira situaciju u toj zemlji.

Prema njenim riječima, tom odlukom Inczko će izložiti sve ljude u RS i dužnosnike Srpske još većem pritisku i dodala da je on tu odluku donio sada, jer odlazi, a i zato što je želio da ostavi to kao svoj spomenik, legat bez obzira na to šta će odluka donijeti BiH.

Mislim da je nepromišljena i neodgovorna odluka, posebno zato što ona predviđa i kaznu zatvora posebno za predstavnike institucija", naglasila je ona.

Rekla je da je to nešto što će napraviti veliki problem.

"Nadam se da nisam u pravu, ali mislim da je neodgovorno da donosite tako važne zakone da niste razgovarali s konstitutivnim narodima", ukazala je ona.

Brnabić je istaknula da se na drugoj strani Srbiji se spočitava ako izvrši izmjenu jednog člana zakona bez javne rasprave, a ovdje je izvršeno nešto bez ikakve javne rasprave.

Ta odluka je, smatra, poniženje za sve koji žive u BiH.

"To građani BiH nisu zaslužili, nije i ne smije biti demokratska norma", poručila je Brnabić.

Kopirati
Drag cursor here to close