Mostarenje

Oručević odgovorio kome se Čović mora ispričati za Stari most

Safet Oručević je poručio Draganu Čoviću da se ima kome ispričati oko Starog mosta u Mostaru.
Vijesti / Politika | 20. 02. 2024. u 10:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Treba se ispričati svim Mostarcima, da je čovjek kojem on pali svijeće svake godine koji je rušio, komandirao rušenju Starog mosta i snimao sve kamerom koju smo otkrili... Bili su dužni, makar on, kao predstavnik Hrvata, bio je dužan reći bar jednu riječ o svemu tome'', poručio je Safet Oručević Draganu Čoviću koji je u podcastu portala Bljesak.info komentirao Oručevićeve poruke da se netko treba ispričati za rušenje mostarskog Starog mosta.

Nešto jako nervozan…

''To je moj Stari most. Kome da se tko ispriča za rušenje Starog mosta? To će morati objasniti gospodin Oručević. Bošnjačkom narodu? Njemu? Udruzi? Građanima Mostara? Samom sebi? Jedni drugima? Ja sam i za to da se ispričamo jedni drugima ako treba. Još jednom vrlo jasno - to je moj Stari most, ne Safetov!'', rekao je Čović.

No, Oručević je za Faktor rekao kako se netko mora ispričati.

''Nekad je (Čović, op.a.) bio vrlo konstruktivan i neko novo lice u politici. Sada je očigledno nešto jako nervozan, vjerojatno pri kraju karijere nije zadovoljan nekim svojim političkim rezultatima. Ne znam otkud mu ova lamentiranja oko Starog mosta i čiji je most. Bošnjaci ne svojataju most i to je jako pokvarena teza. Mi samo reagiramo na skrnavljenje ideje mosta kao spomenika mira. Vjerojatno je onaj Praljkov (Slobodan Praljak, op. a.) srušeni most njegov jer njemu pali svijeće svake godine. A ovaj novi most je cijele civilizacije, pripada svima nama'', rekao je Oručević.

Naveo je kako se netko mora ispričati.

Ožiljci

''Naravno da se neko mora ispričati, ljudima, Mostarcima koji su prošli golgote, logore... Najgora razaranja koje pamti čovječanstvo doživio je upravo istočni dio grada Mostara'', naveo je Oručević dodajući kako podržava svaku uzajamnu ispriku.

Između ostalog, Čović je rekao kako ''ožiljci iz Mostara nekom trebaju, da ostanemo zakopani tu gdje jesmo''.

''Mostar danas izgleda lijepo, ulaže se u njega, posjećuju ga turisti, rade se obilaznice, grade se novi projekti, pokušava se grad izmjestiti prema jugu, sačuvati zelenilo... Danas to nekima smeta, pa onda izmišljaju da nisam radio na pomirenju u gradu Mostaru... Tko god sebi prisvoji Stari most u Mostaru, napravio je stratešku grešku. I Bošnjaci tu prave grešku, teško konzumirajući Stari most kao kulturnu i povijesnu baštinu svakog žitelja grada Mostara. To je svjetska baština'', rekao je Čović komentirajući navode kako Stari most pripada samo nekima.

Ljubav prema gradu iz 2015.

Čović je rekao da je, kada se otvarao obnovljeni Stari most, imao sreću da je bio u Predsjedništvu BiH.

''Ja mislim i da sam prvi prehodao kad se spojio luk'', rekao je Čović koji je te 2015. godine dobio nagradu Mimar mira Centra za mir i multietničku suradnju.

Tada je rekao kako je ''uvjeren da danas mogu kazati ono što će možda neke iritirati''.

''Safet voli ovaj grad, vjerojatno najviše na svijetu. I tako puno nas koji smo okupljeni ovdje , od našeg gradonačelnika pa nadalje. Ja ne priznajem nikome, apsolutno nikome, da voli ovaj grad više od mene'', rekao je 2015. Čović.

Kopirati
Drag cursor here to close