Dogovaranje

Čović poručio Trojci: Izgubit ćete partnera

Gostujući u podcastu portala Bljesak.info, čelnik HDZ-a BiH, Dragan Čović, rekao je kako su stranke Trojke na putu da naprave grešku koju je napravila i SDA.
Vijesti / Politika | 20. 02. 2024. u 09:55 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Morate biti vjerodostojni'', rekao je u Live Podcastu portala Bljesak.info čelnik HDZ-a BiH, Dragan Čović govoreći o odnosima među koalicijskim partnerima.

''Nema bošnjačkog političara koji nije rekao da nije u redu da Bošnjaci biraju Hrvatima predstavnike. Ali, kad to treba napisati na papir simboličnom izmjenom izbornog zakona, svi kažu nije vrijeme za to. Ali, time jako griješe'', rekao je Čović.

Ponašanje kao SDA

Uputio je kritike na račun Trojke rekavši kako se u dogovaranju ponašaju kao SDA, odnosno Bakir Izetbegović.

''Na zadnjem sastanku u Sarajevu, kolega koji je bio domaćin na prethodnom sastanku (Milorad Dodik, op.a.), tražio je da izanaliziramo dogovore iz Laktaša. Svi smo se složili da ono što je napisano je točno. Na pitanje kolege hoćemo li ovo sada supotpisati, Trojka je rekla: Nećemo. Pa onda je on kazao zašto uopće sjedimo, zašto ima smisla sjediti. U biti, to je to. Dogovori vrijede do jednog trenutka kad netko analitički to počne analizirati s jedne druge pozicije i onda preusmjeri razmišljanje naših partnera. I to je onda nešto najlošije što se može desiti na našoj političkoj sceni – da izgubite vjerodostojnost. Izgubit ćete partnera za mnogo ozbiljnije stvari koje slijede narednih pet, šest mjeseci ili narednih godinu dvije dana'', rekao je Čović.

Govoreći o Mostarskom sporazumu, a potom i onom iz Neuma, ''sa svjedocima poput veleposlanika Britanije, Amerike, OHR-a, EU...'', rekao je da nakon pregovaranja oko nijansi netko postane proziran.

Taktika da se ništa ne dogovori

''I onda se još pohvali kako mu je to bila taktika kako bi strategija da se ništa ne dogovori bila realizirana. Naravno da je to nevjerodostojno, da to utječe na vas da izađete iz tog koncepta i načina pregovaranja. Bojim se da jedan dio Trojke slijedi sličnu taktiku i zato ja mislim da je loše za njih'', rekao je Čović.

Podsjetio je kako je SDA tada bila moćna stranka i da im nije trebao taj luksuz da na takav način nastupe.

''Trojka nema izbliza takvu logistiku, pa čak bih ja rekao ni personal koji može pratiti jedno takvo promišljanje i oni sada pokušavaju po istom načelu pričati da nemaju snage iznijeti izbore. To je bila retorika kad je na sceni bio taj moćni SDA. Trojka zbog toga griješi. Oni su upravo tome trebali dobiti izbore, postati autentična politika, koja kad se nešto dogovori je u stanju provesti, koja može i kad međunarodnoj zajednici kažete nešto da će to međunarodna zajednica uvažiti za dugoročnost tih ljudi koji se bave politikom. Kao što su eliminirali politike Bakira Izetbegovića, upravo ti iz međunarodne zajednice, s kojima je koketirao u to vrijeme da se nešto uradi ili ne uradi. Ja mislim da je jedini put za Trojku danas, kad bih ja bio na njihovom mjestu, ja bih prije svega one dogovore koje smo napravili proveo. Ja sam uvjeren da bi to na adekvatan način nagradilo građanstvo, pa i oni pripadnici stranaka koji su ili simpatizeri ili članovi, pa i običan narod u bošnjačkom političkom spektru, koji prati te stranke. Vjerujem da bi to bio dobar iskorak, dobar izlaz. Ako se zapetljaju na način kako je to radio prethodnik iz druge političke opcije, bojim se da će doživjeti vrlo brzo politički sunovrat'', rekao je o potezima Trojke je u podcastu portala Bljesak.info Čović.

Kritički osvrt iz političkog Sarajeva

Rekao je kako ima ''previše iskustva'' u razgovorima sa svima na političkoj sceni BiH, ''od Lagumdžije pa nadalje, od Izetbegovića starijeg, pa Tihića…'' s kojim je, kako je naveo, imao izvrsnu suradnju.

''Međutim, u svakom trenutku kad se približite nekom dogovoru, postoji jedan poseban, poseban kritički osvrt iz tog, nazovimo, političkog Sarajeva koji onda sve proglašavaju izdajnicima. Ali kad se na političkoj sceni nađe nešto što je njima interesantno, poput nametanja nekih odluka ili najave visokog predstavnika u jednoj fazi prije dvije godine, imali ste demonstracije iz svih tih političkih opcija ispred OHR-a. Danas opet te političke opcije zovu OHR da nešto proba'', rekao je Čović i dodao da si ''dobar dok radiš po nekim načelima ili uzusima politike kako je to postavilo političko Sarajevo''.

Poručio je da će tko god bio na političkoj sceni među Bošnjacima morati računati s tim da BiH mora funkcionirati kao zajednica u kojoj su vi narodi i svi drugi građani biti ustavno jednakopravni.

Kopirati
Drag cursor here to close