Sanski Most

Optužnica protiv načelnika zbog zloupotrebe položaja

Sporno je bilo zapošljavanje u Službi finansija, trezora i zajedničkih poslova Općine Sanski Most
Vijesti / Politika | 11. 10. 2023. u 09:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općinski sud u Sanskom Mostu je potvrdio optužnicu protiv načelnika Općine Sanski Most Farisa Hasanbegovića, piše Dnevni Avaz.

Optuženom se stavlja na teret da je dana 21. siječnja 2021.godine kao službena osoba, načelnik Općine Sanski Most svjestan da svoje ovlasti koristi kako bi pribavio korist D.M. stvorio formalne uvjete kako bi zaposlio D.M. na radno mjesto Viši referent i likvidator u Službi financija, trezora i zajedničkih poslova Općine Sanski Most, a znajući pri tom da D.M. ima završenu elektrotehničku školu, donio Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutarnjoj organizaciji Općine Sanski Most.

Istim Pravilnikom je dodao kao uvjet u pogledu stručne spreme za navedeno radno mjesto da kandidat pored ekonomske škole mora imati završenu elektrotehničku školu iako je znao da ta stručna sprema ne odgovara opisu poslova za radno mjesto Višeg referenta i likvidatora.

Nakon izmjene Pravilnika optuženi je raspisao Javni oglas za prijem namještenika na navedeno radno mjesto i donio rješenje o prijemu namještenika u radni odnos te tako pribavio korist D.M. u vidu zasnivanja radnog odnosa na neodređeno vrijeme. Dakle, optuženi je kao službena osoba, načelnik Općine Sanski Most svjesno iskoristio svoja službena ovlaštenja i tako pribavio drugom korist čime je počinio krivično djelo iz člana 383.stav 1. Krivičnog zakona Federacije BiH.

Podsjetimo, i Županijsko tužiteljstvo Srednjobosanske županije podiglo je optužnicu protiv načelnika Općine Bugojno Hasana Ajkunića (SDA) zbog osnovane sumnje da je počinio produženo kazneno djelo zloupotreba položaja ili ovlasti.

Predmetna optužnica potvrđena je od strane Općinskog suda u Bugojnu dana 21.09.2023. godine. 

Optuženom se stavlja na teret da je na poslu ostavljao radnike koji su stekli zakonske uvjete za odlazak u mirovinu.

Kopirati
Drag cursor here to close