Novalić i Milićević

Optuženi federalni premijer i ministrica ni riječi o ostavci

Sud Bosne i Hercegovine u predmetu čiji je naziv ''Novalić i drugi'' tereti i ministricu financija u Vladi FBiH Jelku Miličević i to za nesavjestan rad u službi.
Vijesti / Politika | 20. 01. 2021. u 10:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić ne može davati izjave bez potvrde odvjetnika, rečeno je za Radio Slobodna Europa (RSE) na upit da li će podnijeti ostavku iz moralnih razloga, nakon što je protiv njega, 18. siječnja potvrđena optužnica pred Sudom BiH u aferi ''Respiratori''.

Tužiteljstvo BiH početkom svibnja 2020. pokrenulo je istragu o nabavci respiratora iz Kine. Prva pošiljka od 80 respiratora stigla je 24. travnja, a vještačenjem je Tužiteljstvo utvrdilo da njihovo korištenje nije preporučeno u jedinicama intenzivne njege. Preostalih 20 od ukupno 100 respiratora nabavljenih iz Kine stiglo je na Međunarodni aerodrom u Sarajevu 27. svibnja.

Šteta po proračun Federacije BiH, prema potvrđenoj optužnici, iznosi 10 milijuna i 530.000 konvertibilnih maraka. Sumnjiva je i nabavka zaštitne opreme u vrijednosti od 2,9 milijuna maraka za potrebe borbe protiv korona virusa u FBiH, u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.

Novalića optužnica tereti za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, zloupotrebu položaja i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Pranje novca, krivotvorenje

Osim toga, Novalić se tereti i za pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga, krivotvorenje službene isprave, povredu obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvještaja i njihovo krivotvorenje ili uništavanje.

Sud Bosne i Hercegovine u predmetu čiji je naziv ''Novalić i drugi'' tereti i ministricu financija u Vladi FBiH Jelku Miličević i to za nesavjestan rad u službi.

Na upit RSE da li će podnijeti ostavku iz moralnih razloga, nakon potvrđivanja optužnice, iz njenog ureda odgovoreno je da ministrica ''nema komentar''.

Milićević je ranije, 15. prosinca, izjavila na konferenciji za novinare Federalne vlade, da neće podnijeti ostavku.

''Svim silama ću se truditi i ja i Ministarstvo financija da pokažemo i dokažemo da mi vrlo, vrlo savjesno obavljamo svoj posao. Upravljati proračunom od pet milijardi KM i da vam netko kaže bez ikakvog argumenta da nesavjesno obavljate svoj posao, to je uvreda za struku, posebno uvreda za ministra financija. S ovog mjesta odgovorno tvrdim da ne želim dati ostavku, neću dati ostavku, dok to ne zatraži netko tko ima mandat da to zatraži od ministra financija u Vladi FBiH'', poručila je Milićević, te dodala da ne prihvaća kvalifikaciju, niti optužbu Tužiteljstva BiH.

I pored potvrđivanja optužnice, u Sudu BiH nisu donijeli i mjere zabrane za Novalića i Milićević, s obzirom da su oni i dalje na funkcijama na kojima mogu odlučivati o upravljanju financijama u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine.

''Sud Bosne i Hercegovine postupa po prijedlozima Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, a u optužnici u predmetu Fadil Novalić i drugi, Tužiteljstvo BiH nije predložilo mjere zabrane u odnosu na optužene”, odgovoreno je na upit RSE iz Suda BiH.

Svi pušteni da se brane sa slobode

Sud Bosne i Hercegovine je 31. svibnja odbio prijedlog Tužiteljstva BiH da Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku, suspendiranom direktoru Federalne uprave civilne zaštite i Fikretu Hodžiću, vlasniku kompanije "Srebrena malina", pravnog lica "F.H. Srebrena malina", koji su dio istog predmeta pred ovom pravosudnom institucijom, odredi u svibnju 2020. godine jednomjesečni pritvor, koji je zatražen zbog osnova sumnje da su počinili navedena krivična djela.

Tada su svi pušteni da se brane sa slobode, uz mjere zabrane koje se odnose na ''zabranu sastajanja sa svjedocima i zabranu međusobnog sastajanja osumnjičenih''. Sud BiH je ukinuo mjere 5. kolovoza.

U Sudu BiH navode da za sada ne mogu reći kada će početi sudski proces, odnosno kada bi se premijer Federacije BiH Fadil Novalić i federalna ministrica financija Jelka Miličević, mogli izjasniti o krivici.

''U skladu sa Zakonom o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine ročište za izjašnjenje o krivici zakazuje se nakon što Sud odluči o prethodnim prigovorima na optužnicu. U svakom slučaju, ročište će biti zakazano i dostupno javnosti kroz kalendar suđenja na web stranici Suda i najavljeno u tjednom pregledu aktivnosti, koji se dostavlja redovno petkom'', navode iz Suda BiH u odgovoru na RSE.

Kopirati
Drag cursor here to close