''Lažno se predstavljate, niste visoki predstavnik''

Dodik uputio pismo Schmidtu

Vi ne predstavljate međunarodnu zajednicu u BiH, ne predstavljate strane potpisnice Aneksa 10, Vi ne predstavljate nikoga, navodi Dodik
Vijesti / Politika | 14. 09. 2023. u 13:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je danas otvoreno pismo Christianu Schmidtu u kojem je naveo da se RS poštuje Daytonski sporazum i Ustav BiH, međunarodne ugovore, pravila i procedure, ali da Schmidt nije imenovan shodno toj proceduri i da nije visoki predstavnik.

''Republika Srpska i ja kao predsjednik Republike poštujemo međunarodnu zajednicu. Često se nismo slagali s njenim odnosom prema nama, ali smo i u neslaganju iskazivali poštovanje. Poštujemo Daytonski sporazum čiji su autori Sjedinjene Američke Države s partnerima. Poštujemo Ustav BiH čiji su autori Sjedinjene Američke Države s partnerima. Poštujemo međunarodne ugovore, pravila, procedure'', kaže Milorad Dodik u svom pismu.

Jedna od procedura utvrđena je Aneksom 10. Daytonskog mirovnog sporazuma, navodi Dodik i definira i način izbora Visokog predstavnika u BiH.

''Niste imenovani shodno proceduri''

''Vi ste je prekršili. Vi niste imenovani shodno toj proceduri. Vi niste visoki predstavnik. Vi ne predstavljate međunarodnu zajednicu u BiH, ne predstavljate strane potpisnice Aneksa 10, Vi ne predstavljate nikoga. Visoki predstavnik je bio gospodin Inzko. Bio je gospodin Lajčak. Bio je gospodin Petrič. Karl Bilt. I da ne nabrajam dalje, oni su izabrani i imenovani. Vi niste'', napisao je Dodik.

Naglasio je da se Schmidt lažno predstavlja.

''Tako kompromitirate međunarodnu zajednicu u BiH i brukate njemački narod. Istovremeno ponižavate i Srbe i Bošnjake i Hrvate i sve ostale koji žive u BiH, otimajući pravo predstavnicima koje su oni izabrali da kao jedini ovlašteni donose zakone. Pretvarate BiH u koloniju, umjesto Parlamentarne skupštine Vi donosite zakone, a onda namećete Zakon koji štiti Vas, a sankcionirate one koji se protive Vašem bezakonju. Došli ste neovlašteno u BiH i prijetite'', napisao je Dodik.

''Pucat ćete po Sarajevu''

Kaže da se danas Schmidt prijeti Dodiku, a sutra će tući građane na ulicama Sarajeva jer mu se ne, kako kaže Dodik ''ne sviđa kako vas gledaju''.

''Gospodine Schmit, ja jako poštujem Bavarsku iz koje dolazite i koja ima mnogo toga što RS danas brani. Nemojte pokušavati da u BiH radite ono što Vi prvi ne bi dozvolili u Bavarskoj. Na stranu što nemate legitimitet i pravo da to radite, nije ljudski! I previše Vas je, nećete proći. Džaba Vam Marfi i njegove frustracije. Džaba Vam nadmenost i prijetnje, lažno junačenje. Nećete proći'', napisao je Dodik.

Umjesto što prijeti, Dodik savjetuje Schmidtu da osigura potvrdu o izboru od strana potpisnica Aneksa 10. i relevantnu rezoluciju o imenovanju od strane Vijeća sigurnosti UN-a.

''Ako ne znate, sjedište Vijeća sigurnosti UN-a je na Ist riveru u New Yorku u onoj velikoj zgradi. Lako se dođe i nalazi. Ali očigledno Vi ne možete proći ni tamo, a onda ni ovdje'', navodi se u otvorenom pismu Dodika.

OHR ne odlazi iz BiH

Podsjetimo, Schmidt je izjavio da dok Daytonski mirovni sporazum ne bude proveden u potpunosti, moraju ostati OHR i strani suci.

"Ostat će ovako i narednih godina sve dok ne bude u potpunosti demokratsko društvo jer postoji opasnost od konflikta i raspada BiH", rekao je gostujući na N1 televiziji.

Na pitanje je li Dodikov cilj da ga natjera da uradi ono što želi – da donese zakon o državnoj imovini kako njemu odgovara, Schmidt je odgovorio:

"To jeste drama i bijeda BiH da se 27 godina nije riješila ova tema. Dejtonski sporazum nije riješio ovo pitanje. Po ugovoru je samo raspoređena imovina SFRJ-a između bivših republika. Imamo javne površine i ako neka lokalna zajednica kaže da želi graditi školu onda se mora naći način da se to riješi, riječ je o korištenju. Nisam ja neiskusan, bio sam ministar poljoprivrede. Zajedno ćemo naći neku raspodjelu sa entitetima i Brčko Distirktom". 

Kopirati
Drag cursor here to close