Upozorili ih

Opozicija RS-a: Međunarodna zajednica nije ni svjesna da ima posla s lažovima

Vijesti / Politika | 29. 10. 2021. u 18:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Avaz.ba / Opozicija RS-a: Međunarodna zajednica nije ni svjesna da ima posla s lažovima 

Završen je sastanak opozicijskih čelnika RS-a u zgradi Izaslanstva EU u Sarajevu sa Matthewom Palmerom, izaslanikom SAD za izbornu reformu BiH i Angelinom Eichhorst direktoricom pri Europskoj službi za vanjske poslove (EEAS).

"Mi smo razgovarali o izbornom zakonu. Razgovarali smo o općoj situaciji. Što se tiče izbornog zakonodavstva rekli smo da je to vrlo važno za europski put BiH. Čini nam se da vlast čini da se sve to ne dogodi. Za nas nije problem da se izostavi taj nacionalni prefiks. Nemamo problem da se u izmjene Izbornog zakona ide u manjem paketu. Oni nastoje da dođu do rješenja implementacije Sejdić-Finci. Ja sam im rekao da će se načekati mnogo, da oni ne znaju s kim imaju posla. Ja sam im rekao da oni imaju posla s lažovima koji im godinama lažu, a oni (međunarodna zajednica op.a.) vjeruju u sve što im govori. Ako dođe do promjena, iako i minimalnih, bio bi uspjeh", kazao je predsjednik SDS-a Mirko Šarković.

Nenad Nešić, predsjednik DNS-a, rekao je da su ukazali na probleme koje je donio nametnuti zakon Inzka, prenosi Avaz.ba

"Mi smo njima ukazali na probleme koje je donio nametnuti zakon gospodina Inzka, i da je to na neki način bio vjetar u leđa vladajućoj koaliciji, kako u RS tako i u Federaciji Bosne i Hercegovine. Oni su izrazili razumijevanje za nas, i apelirali da u razgovoru dođemo do dogovora. Ono što mi je drago, što smo mogli da čujemo, je da smatraju da se zakon možda može i u nekim segmentima mijenjati, odnosno doraditi, da bude prihvatljiv za sva tri naroda koja žive u BiH. Također mi je drago što sam od gospodina Palmera čuo da za njih nije upitna pozicija RS u okviru BiH i da oni žele da kroz izmjenu Izbornog zakona, koji bi trebao dobiti dvotrećinsku većinu, dođu do prihvatljivog rješenja za sva tri naroda. Mi smo rekli da je nama u opoziciji neprihvatljivo da imamo zbog implementacije presude Sejdić-Finci, da ide jedan član Predsjedništva iz RS bez prefiksa srpski, i da nam nije problem da prihvatimo sve ono što se dogovori u Federaciji, da to bude i asimetrično rješenje u odnosu na RS. Znači, nama u RS, opozicijskim strankama je prihvatljivo sve ono što predstavlja dogovor u Federaciji, Bošnjaka i Hrvata, i mi zaista po tom pitanju ne bi pravili problem. Također smo ukazali da ne vjerujemo, da smo skeptični, da u ovoj Bosni može doći do promjene Izbornog zakona jer to nije u interesu vladajuće većine jer njima u potpunosti dogovara ovaj Izborni zakon i rekli smo da sva korupcija i kriminal potiču od političke korupcije, odnosno da imamo situaciju da izbore ne odlučuju birači nego brojači", rekao je Nešić.

"Nisam optimističan imajući u vidu tko čini većinu na nivou entiteta i BiH. Mi smo sretni jer smo od Palmera čuli da želi jaku i stabilnu BiH i RS. Nismo imali najava kada se nastavljaju pregovori", naglasio je predsjednik SPS-a Goran Selak.

Čelnik PDP-a Branislav Borenović istaknuo je da će i oni, kao opozicijske stranke, ići na pobjede na izborima.

"Vidimo da ovdje nema političke volje da se promijeni Izborni zakon. Bez obzira na njihovo lažno prikazivanje da hoće da se nešto promijeni neće nas spriječiti da pobijedimo na izborima. Inzko je bespotrebno nametnuo zakon koji je trebao da bude naš produkt i daje vjetar u leđa huškačkim retorikama SDA i SNSD-a. Najveći strah od EU imaju čelnici vladajuće koalicije jer znaju da je EU uređena vladavinom prava. Očekujem da će ljudi koji žive u ovoj zemlji donijeti pravilnu odluku u listopadu iduće godine", rekao je Borenović.

Kopirati
Drag cursor here to close