Kazniti odgovorne

Opozicija iz RS-a podnijela prijavu protiv SNSD-a za izbornu krađu

Potpredsjednik PDP-a kaže da je bilo puno manipulacija i nezakonitosti
Vijesti / Politika | 14. 10. 2022. u 12:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak danas je rekao da su stranke opozicije iz Republike Srpske podnijele krivičnu prijavu protiv SNSD-a Okružnom tužiteljstvu u Banja Luci za djela koja se tiču izborne krađe nakon izbora.

"Došli smo ovdje da podnesemo prvu kaznenu prijavu za djela koja se tiču izborne krađe nakon održanih izbora 2. listopada protiv SNSD-a i drugih NN lica. Želim da vas podsjetim da smo mi od početka rekli da nam je naravno stalo da se utvrdi istina i zato smo snažno za brojanje listića", rekao je Crnadak.

Dodao je da se mora točno znati kako su ljudi u Republici Srpskoj glasali i ne smije ostati nikakva magla iznad tog izbora.

"Imali smo puno pravo jer je bilo mnogo manipulacija, mnogo nezakonitosti, mnogo stvari koje su pokazivale da se listići moraju ponovo prebrojati", rekao je Crnadak.

Sve u jednoj prijavi

Istaknuo je da direktno vodi borbu da se kazne odgovorni.

"Imate ovdje uništavanje izbornog materijala, spaljivanje listića. Također, cijepanje listića. Imate prepravljanje glasačkih listića koji su došli putem pošte. Ovo je sve u jednoj prijavi. Ono što smo željeli jeste da podvučemo značaj Republičkog tužiteljstva koje je direktno nadležno za ovakva krivična djela", rekao je Crnadak.

Nebojša Vukanović je rekao da se ovo ne može desiti nigdje u Europi ali ni na prostoru puno širem.

"Toliko je tih zloupotreba koje su se događale. Nažalost tužiteljstvo i policija su nijemi. Prošli put kad smo bili prethodne sedmice u kabinetu kod gospodina Lukača i kod glavnog tužitelja tek sutra dan oni su krenuli da utvrde tko je cijepao glasačke listiće u Doboju. Ali do danas nitko nije uhićen", rekao je Vukanović.

Tvrdi da su njihovi promatrači u SIP-u bili šokirani kad su otvarali pojedine vreće.

Nevjerojatna krađa

"Razmjere krađe su nevjerojatne", rekao je Vukanović.

Jelena Trivić koja je bila kandidatkinja PDP-a za predsjednika Republike Srpske, za poziciju za koju CIK ponovo broji glasova, kazala je da opozicija priprema jednu dodatnu veliku prijavu koja će obuhvatiti nekoliko stotina lica koja su sudjelovala u organiziranju izborne pljačke.

Kako je istaknula, dokazi jasno upućuju da je vrh SNSD-a sudjelovao u prekrajanju izborne volje.

"Ako oni ne odgovaraju, ako mi preko ovog pređemo. Ako se ovo kao sve drugo u ovoj zemlji što postoji unazad više od desećljeća, mnogi vidovi korupcije, ako se preko toga pređe onda nemamo što dalje očekivati u ovoj zemlji"; rekla je Trivić.

Dodala je da je bitno dokazati ljudima da izborne krađe nisu normalna stvar.

Kopirati
Drag cursor here to close