Traženje krivca

Opet ista priča

Dopredsjednik SDA Adil Osmanović rekao je kako SNSD i HDZ blokiraju formiranje vlasti i rad parlamenata.
Vijesti / Politika | 25. 06. 2019. u 12:11 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Osim što su jučerašnjim nedolaskom spriječili održavanje sjednice Doma naroda, SNSD i HDZ koordiniranom akcijom su blokirali i zakazivanje sjednice Zastupničkog doma PSBIH'', ocijenio je predsjedatelj Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu PSBiH, zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović.

Postoje uvjeti

Po njegovim riječima, predsjedavajuća Zastupničkog doma Borjana Krišto (HDZ) je, protivno Poslovniku, ignorirala zahtjev Kluba SDA da zakaže sjednicu Zastupničkog doma, mada je poslovnička obveza Kolegija Zastupničkog doma, na čelu s Krišto, da vodi proces konstituiranja komisija.

''Sve stranke, osim SNSD-a, dostavile su prijedloge za članove svih povjerenstava Zastupničkog doma. Dakle, postoje uvjeti da se imenuju povjerenstva Zastupničkog doma, bez obzira na očigledni pokušaj SNSD-a da nedostavljanjem svojih kandidata blokira taj proces. Jasno je, naravno, da jedna stranka ne može blokirati dovršenje formiranja najvišeg zakonodavnog tijela i njegovih povjerenstava, i to dobro zna i predsjedavajuća Krišto. Umjesto što pomaže SNSD-u u blokiranju rada PD, predsjedavajuća Krišto je dužna da postupi u skladu sa zahtjevom Kluba zastupnika SDA i sazove sjednicu Zastupničkog doma, na kojoj bi se imenovala povjerenstva i omogućio rad Zastupničkog doma'', kaže Osmanović. 

Nelogično i neprirodno

Naglašava da formiranje povjerenstava, kao radnih tijela, znači okončanje formiranja Parlamentarne skupštine BiH.

''Nelogično je i neprirodno, i nezabilježeno u demokratskoj praksi bilo gdje u svijetu da se uporno traži formiranje izvršne vlasti, prije nego što je dovršeno formiranje zakonodavne vlasti. Tražimo od HDZ-a i SNSD-a da prestanu s blokadama kako bi se moglo dovršiti formiranje zakonodavne, a zatim i izvršne vlasti u BiH'', zaključio je Osmanović.

Kopirati
Drag cursor here to close