Slučaj Žuža

OHR izgubio na sudu u Americi

Zoran Žuža, koga je smijenio visoki predstavnik Paddy Ashdown s dužnosti šefa ureda predsjednika parlamenta Srpske, rekao je da je napravljen veliki posao…
Vijesti / Politika | 05. 02. 2020. u 11:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vrhovni sud SAD prihvatio je u razmatranje tužbu Zorana Žuže, koga je visoki predstavnik u BiH smijenio i oduzeo mu građanska i politička prava, što može postati ozbiljan presedan i za druga pitanja diplomatske zaštite od progona, objavio je Večernji list.

Žužin odvjetnik John Winthrop rekao je kako OHR pred američkim sudovima ''nije uspio proći ovaj test imuniteta od progona''.

Izmišljene ovlasti?

''Taj neuspjeh sada je dio službene sudske evidencije američkog pravosuđa i OHR ga ne može izbrisati", istaknuo je Winthrop za Večernji list.

Dodao je kako je ovaj slučaj dospio do američkog Vrhovnog suda, nakon što se OHR pred nižim sudovima uspio obraniti imunitetom od odgovornosti za teška kršenja osnovnih ljudskih prava, iako su smijenili Žužu kao jednog od stotine drugih dužnosnika na osnovu slobodne procjene, bez sudske odluke ili bilo kakvog drugog procesa.

Winthrop je naglasio kako je OHR svjestan da američki sudovi nisu nimalo naklonjeni njegovom zahtjevu za imunitet, zbog čega je OHR posljednjih godina odlučio da ne donosi političke odluke u BiH, da to ne bi pokrenulo štetne parnice u SAD.

Posebno osporava bonnske ovlasti, tvrdeći da ne postoje i da su izmišljene.

''Bonnske ovlasti ne nalaze pravnu osnovu u Daytonskom mirovnom sporazumu'', tvrdi Winthrop i smatra da bi odluka Vrhovnog suda, ali i otvaranje mogućnosti odgovornosti zemalja članica Vijeća za provedbu mira (PIC) mogli da stvore presedan u SAD.

Izmišljeni PIC

Žuža, koga je smijenio visoki predstavnik Paddy Ashdown s dužnosti šefa ureda predsjednika parlamenta Srpske, rekao je da je napravljen veliki posao činjenicom da je slučaj dospio pred američki Vrhovni sud, a da je posebno značajno to što nijedan sud u SAD nije osporio kršenje ljudskih prava, prenosi Srna.

Naveo je kako OHR nema pravne ni činjenične osnove za donošenje takvih odluka, te da su se posebno zapleli kada su PIC, odnosno zemlje koje ga čine, uveli kao suodgovorne.

Žuža je istaknuo da je PIC imaginarna međunarodna organizacija i dodao da nema prepreka da se te zemlje sada tuže pojedinačno.

Smatra kako je ohrabrujuće što se u Republici Srpskoj pripremaju zakoni kojim bi se pomoglo ljudima koje je kaznio OHR.

Iz OHR-a su u odgovoru na apelaciju Vrhovnog suda SAD napisali da "OHR i visoki predstavnici imaju pravo na imunitet, jer je oba visoka predstavnika službeno prihvatio State Department".

Kopirati
Drag cursor here to close