Podsjećanje

OHR: Srbija se obvezala na poštivanje suvereniteta BiH

"Europska unija, Francuska Republika, Savezna Republika Njemačka, Ruska Federacija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države su bile zemlje-svjedoci"
Vijesti / Flash | 26. 12. 2019. u 14:52 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glasnogovornik Ureda visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini Mario Brkić kazao je u izjavi za Fenu da je Republika Srbija, kao pravna sljedbenica Savezne Republike Jugoslavije, potpisivanjem Općeg okvirnog sporazuma za mir - Dejtonskog sporazuma preuzela određene obveze.

"Između ostaloga, obvezala se na puno poštivanje suverene jednakosti Bosne i Hercegovine i izbjegavanje bilo kakvih aktivnosti koje bi bile usmjerene protiv nezavisnosti Bosne i Hercegovine, te je prihvatila da promovira i poštuje obveze koje proizlaze iz Aneksa 4 odnosno Ustava BiH", podvukao je Brkić.

Napomenuo je i da su Sporazum potpisale tadašnja Republika Bosna i Hercegovina, tadašnja Savezna Republika Jugoslavija i Republika Hrvatska.

"Europska unija, Francuska Republika, Savezna Republika Njemačka, Ruska Federacija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države su bile zemlje-svjedoci", kazao je Brkić.

Strategija obrane i nacionalne sigurnosti Republike Srbije, koja je predstavljena jučer, kao vanjskopolitički prioriret ističe očuvanje bh. entiteta Republika Srpska kao nacionalni cilj Srbije.

Taj dio Strategije osudili su brojni bh. dužnosnici kazavši da je to udar na suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close