Sapunica

Ako Čović ovako nastavi, ništa od izbora bez OHR-a

''SDA Mostara ostaje privržena sveobuhvatnom pregovaračkom procesu, svjesna da politička kriza predugo traje i da se rješenje za Mostar u interesu svih građana mora pronaći'', navodi se.
Vijesti / Politika | 20. 01. 2020. u 13:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ukoliko HDZ BiH nastavi sa ovakvom politikom, smatramo da se izbori u Mostaru mogu održati samo na osnovu odluke međunarodne zajednice, odnosno Ureda visokog predstavnika, jer na osnovama koje iznosi Dragan Čović, to je nedovoljno i u suštini neostvarivo'', navodi u priopćenju Gradskog odbora SDA Mostar.

Pročitajte još

Reagiravši na izjave čelnika HDZ-a BiH o dogovoru sa SDA oko novih ministarstava u Federaciji te izmjenama izbornog zakonodavstva i održavanju izbora u Mostaru, Gradski odbor SDA navodi da ''u slučaju Mostara ne može i ne smije biti parcijalnih rješenja''.

''Posljednji istupi predsjednika HDZ-a BiH i HNS-a Dragana Čovića, u kojima se tvrdi da će lokalni izbori u Mostaru navodno biti održani sigurno ove godine, ali opet u okviru nekakvog 'paketa', jasno potvrđuju da HDZ BiH i dalje insistira na polovnim rješenjima i bez jasnih mehanizama, kojima bi se osigurale i druge neophodne promjene, kao što je promjena gradskog Statuta'', navodi mostarski ogranak SDA.

Ističu kako politički dogovor oko samog tehničkog provođenja izbora neće biti dovoljan, ukoliko se Mostar uporno veže za druge razine vlasti ''s kojima nema nikakve veze i ukoliko se samo održe izbori i popuni Gradsko vijeće radi pukog zadovoljavanja forme''.

''SDA Mostara ostaje privržena sveobuhvatnom pregovaračkom procesu, svjesna da politička kriza predugo traje i da se rješenje za Mostar u interesu svih građana mora pronaći'', navodi se.

Podsjećamo, Čović je u intervjuu za agenciju fena rekao kako pitanje izbora u Gradu Mostaru treba riješiti u paketu s Domom naroda u FBiH i izborom članova Predsjedništva BiH, kako bi se relaksirali odnosi i vratilo povjerenje, primarno između bošnjačkog i hrvatskog naroda.

 


''Dogovoreno je da treba usuglasiti izbor 35 vijećnika u Gradskom vijeću Grada Mostara, izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH i dva člana Predsjedništva BiH iz FBiH. Vodimo intenzivne razgovore, danas prije svega na razini SDA-HDZ i s našim partnerima s kojima činimo koaliciju na razini BiH i entiteta. Meni se čini da je realno postaviti plan do kraja trećeg mjeseca da taj posao završimo. Prije svega, ja ću danas javno kazati, sigurno će biti organizirani izbori u Mostaru 2020. godine. Taj problem će se riješiti, to je sasvim izvjesno. I to u za to predviđenim zakonskim rokovima. Dakle, prije vremena kada Središnje izborno povjerenstvo proglašava izbore za ovu godinu'', kazao je Čović.

Kopirati
Drag cursor here to close