Tužiteljstvo BiH

Odbijena prijava opozicije protiv Dodika zbog izbornih prevara

Prema riječima lidera PDP-a, ovo je sramna odluka Tužiteljstva BiH.
Vijesti / Politika | 21. 03. 2024. u 17:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo BiH neće pokrenuti istragu povodom krivične prijave koju su ovoj pravosudnoj instituciji podnijeli SDS, PDP, Lista za pravdu i red i Narodni front, protiv Milorada Dodika i drugih, a u kojoj su tražili da pravosuđe ispita izborne prijevare na općim izborima koji su održani 2022. godine.

U obavještenju, koje je iz Tužiteljstva BiH dostavljeno Branislavu Borenoviću, predsjedniku PDP-a, navodi se da je donesena naredba o nepokretanju istrage, jer ne postoji sumnja da su prijavljene osobe počinile krivična djela koja im se stavljaju na teret.

A djela, za koja su prijavljeni su: organizovani kriminal iz člana 250. KZ BiH, a u vezi sa KD izborna prevara iz člana 154. KZ BiH; zatim, povreda pri glasanju (član 152); povreda tajnosti glasanja (član 153) i uništenje izbornih isprava (član 155), javlja N1.

Pored toga, iz opozicije su prijavili da je došlo do kršenja i Krivičnog zakonika Republike Srpske i to: ovreda slobode opredjeljenja birača (član 218); zloupotreba biračkog prava (član 219); povreda tajnosti glasovanja (član 221); izborna prevara (član 222) i uništavanje izbornih isprava iz člana 223.

Prema riječima lidera PDP-a, ovo je sramna odluka Tužiteljstva BiH.

''Još sramnije je obrazloženje da Tužiteljstvo BiH smatra da, i pored stotina predočenih dokaza, ne postoji osnov sumnje da su Dodik i SNSD počinili bilo koje od krivičnih djela izborne prevare, povrede slobode opredjeljenja birača, prevare pri glasovanju, povrede tajnosti glasovanja i uništenja krivičnih isprava”, kazao je Borenović.

Poručio je da je ovo samo još jedan od dokaza da ''postoji jasna sprega pravosuđa i vladajuće SNSD političke strukture''.

''Ovo je pokazatelj da je nečinjenje, nezamjeranje i nekažnjavanje izborne, ali i svake druge korupcije, nažalost, postao model ponašanja i življenja u ovoj zemlji. Taman se šalje katastrofalna poruka, pred još jedne izbore, da je izborna krađa dopuštena'', zaključio je Borenović.

Kopirati
Drag cursor here to close