Objavilo veleposlanstvo SAD-a

Izvještaj američkih obavještajaca: Sukob na Balkanu vjerojatan, posebnu pozornost obratiti na Dodika

U godišnjem izvještaju Obavještajne zajednice SAD-a stoji kako će vjerojatno doći do sukoba u Bosni i Hercegovini zbog djelovanja Milorada Dodika.
Vijesti / Flash | 14. 03. 2024. u 12:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zapadni Balkan vjerojatno će se suočiti s povećanim rizikom od lokaliziranog međuetničkog nasilja tijekom 2024., stoji u godišnjem izvještaju o procjenama ugroženosti Obavještajne zajednice SAD-a.

Godišnja procjena prijetnje američke obavještajne zajednice je, kako pojašnjavaju, javni dokument koji svake godine priprema Ured direktora nacionalnih obavještajnih službi, a on odražava kolektivne uvide američke obavještajne zajednice i fokusira se na najdirektnije i najozbiljnije prijetnje Sjedinjenim Državama prvenstveno tijekom predstojeće godine.

"Nacionalistički čelnici će vjerojatno pogoršati napetost za svoju političku prednost, a vanjski akteri će pojačati i iskoristiti etničke razlike kako bi povećali ili zaštitili svoj regionalni utjecaj ili osujetili veću integraciju Balkana u EU ili euroatlantske institucije", stoji u izvještaju.

Poseban dio odnosi se i na Bosnu i Hercegovinu, konkretno predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

"Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik poduzima provokativne korake kako bi neutralizirao međunarodni nadzor u Bosni i osigurao de facto odcjepljenje svoje Republike Srpske. Njegov postupak mogao bi potaknuti čelnike bošnjačkog (bosansko-muslimanskog) stanovništva da osnaže vlastitu sposobnost zaštite svojih interesa i moguće dovesti do nasilnih sukoba koji bi mogli nadvladati mirovne snage", istaknuli su u izvještaju čiji sadržaj možete pročitati ovdje.

Kopirati
Drag cursor here to close