Nijedan migrant nije dobio azil

Od ukupnog broja - 70 posto migranata napustilo BiH

Službi za poslove sa strancima prijavljeno je 6.513 nezakonitih migranata, od kojih je 5.887 iskazalo namjeru da zatraži azil, dok je njih 611 podnijelo takav zahtjev.
Vijesti / Politika | 18. 06. 2018. u 16:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH upoznato  je sa aktualnim stanjem u oblasti migracija i povećanim prilivom migranata u Bosni i Hercegovini, te i dalje očekuje kontinuiranu kontrolu bh. granice prema Srbiji i Crnoj Gori, odnosno uključivanje raspoloživih policijskih kapaciteta sa nivoa  BiH.

Vijeće ministara upoznato je i sa pripremama za održavanje donatorske konferencije u Sarajevu, a s obzirom na izraženu želju  pojedinih država i međunarodnih organizacija da financijski pomognu BiH  u prevazilaženju migrantske krize.

Vijeće ministara očekuje od Vlade Federacije BiH potrebnu odluku u vezi s objektom Ušivak kod Hadzića i objektom u Unsko-sanskoj županii koji trebaju biti dodijeljeni za smještaj migranata. Nakon toga će se hitno pristupiti njihovom opremanju i smještanju migranata, priopćeno je iz Vijeća ministara.

Prema raspoloživim podacima, u periodu od 1. siječnja do 13. lipnja u BiH Službi za poslove sa strancima prijavljeno je 6.513 nezakonitih migranata, od kojih je 5.887 iskazalo namjeru da zatraži azil, dok je njih 611 podnijelo takav zahtjev.

Nijednom migrantu nije odobren azil u BiH, a od ukupnog broja migranata koji su ušli u BiH, kako je rečeno na sjednici, njih 70 posto je napustilo našu državu.

BiH je po Sporazumu o readmisiji iz Hrvatske prihvatila 292 osobe, dok je 571 migrant iz BiH vraćen u druge države po istom osnovu.

U informaciji se navodi da se provodi Akcijski plan hitnih mjera koji sadrži pet prioriteta, 17 mjera i 73 aktivnosti.  

Prioriteti su usmjereni na jačanje Granične policije BiH radi bolje kontrole granice i sprečavanja nezakonitih ulazaka na teritoriju BiH, jačanje kapaciteta Službe za poslove sa strancima i Sektora za migracije Ministarstva sigurnosti, jačanje kapaciteta u području azila i intenziviranje borbe protiv krijumčarenja migrantima, kao i jačanje readmisijskih kapaciteta uz realizaciju sporazuma o readmisiji.

Kopirati
Drag cursor here to close