Analiza FTV-a

Od ljubavi do mržnje i obrnuto: Dijagnoza ljubavi SDA i HDZ-a

Od ljubavi do mržnje i obrnuto, prema potrebi. Svezanih zastava gorkoslatka koalicija SDA-HDZ desetjećima uspješno vlada glasačkim tijelom uvijek na istom etno-religijskom principu, samo se predmet spora mijenja.
Vijesti / Politika | 25. 09. 2020. u 07:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izborni zakon, Vlada Federacije, legitimno predstavljanje i brojne druge dnevno-političke teme okosnica su političkih neslaganja SDA i HDZ-a BiH. No, što je pozadina svega - interesi građana ili sjajna strategija za ostajanje na vlasti?, objavila je Federalna televizija u svojoj analizi odnosa SDA i HDZ-a BiH.

Od ljubavi do mržnje i obrnuto, prema potrebi. Svezanih zastava gorkoslatka koalicija SDA-HDZ desetjećima uspješno vlada glasačkim tijelom uvijek na istom etno-religijskom principu, samo se predmet spora mijenja. Trenutno su to Izborni zakon BiH i Vlada Federacije. Jedno je uvjet za drugo i tako sve stoji, osim političkih poena. Oni se skupljaju na obje strane, vrlo prikladno, pred izbore, navodi FTV.

“Kad pogledate na izborima u zadnjih 10-ak godina, nikada SDA i HDZ nisu dobivali 50 posto glasova bošnjačkog naroda ili hrvatskog naroda. Ova priča o Izbornom zakonu, o legitimnim predstavnicima, o konsocijaciji, o narodnoj demokraciji… - to su zamlaćivanja ili zamazivanja očiju građanima ove zemlje. Ja uopće ne vjerujem u te priče, koje u zadnje vrijeme otvoreno nude HDZ i slične etno-religijske političke opcije - da oni predstavljaju narod. Nigdje u Europi ne postoji predstavljanje naroda”, kaže Senadin Lavić, profesor na Fakultetu političkih nauka UNSA.

U zemlji u kojoj sve izgleda kao da sustava nema, sustavpostoji, a to su dvije konstante - jedna je Dodik-Čović, a druga je SDA-HDZ. I to besprijekorno funkcionira, smatra psiholog i analitičar Ibrahim Prohić.

“To je ista ideološka matrica, gdje se apsolutizira etnički princip, a potpuno demonizira i isključuje, delegitimira građanski princip. To je ona poznata floskula o tzv. legitimnim predstavnicima naroda i oko toga se lome kamenja. HDZ hoće da dobije garanciju da će u Predsjedništvu BiH uvijek biti izabran kandidat HDZ-a. To je suština čitavog ovoga fingiranog konflikta'', rekao je.

Desetljeća vladavine političkim nebom u BiH svjedoče da SDA i HDZ znaju što rade. Samo što se ti interesi ne slažu s interesima građana ove zemlje.

“Podizanje nacionalnih tenzija im u suštini samo služi da bi oni ostali na tim svojim pozicijama jer kada narod zabavite i kada im prijetite drugim narodima, da će ih netko uništiti, uzeti im dio teritorije, odcijepiti se, narod onda ne razmišlja o tome da nema posla, da je jako loša situacija, da odlaze njihova djeca i mladi i opet glasaju za ove stranke koje ih 30 godina već vode u propast”, ističe politička analitičarka Ivana Marić.

To su organizirani politički projekti koji pljačkaju državu i služe nekolicini političkih oligarhija da stvaraju bogatstva bez pokrića, smatraju naši sugovornici. Ovo opasno stanje se može promijeniti samo izvana jer u BiH nema političke snage koja bi stvari okrenula u drugom pravcu. A dotada, recept je jednostavan: Veća količina nacionalnih tenzija i prstohvat samo deklarativnog i, uz to nemogućeg, rješenja i to je to - dobivate izbore. A u međuvremenu ste posvađani, navodi FTV.

Kopirati
Drag cursor here to close