Ne smije se uvjetovati

OSCE osudio SDA i ucjene oko Izbornog zakona

Izborna reforma, ​po mišljenju OSCE-a​, ne bi trebala biti predmet preduvjeta.
Vijesti / Politika | 18. 09. 2020. u 17:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedavno je Bakir Izetbegović medijima izjavio kako neće nastaviti razgovore s HDZ-om oko izmjena Izbornog zakona BiH. Na novinarsko pitanje znači li to da neće biti novih razgovora dok se ne formira federalna vlada, Izetbegović je odgovorio: “Tako je”.

S obzirom na to da su 17.6.2020. u Mostaru HDZ BiH i SDA potpisali Politički sporazum o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, u kojemu stoji da će HDZ BiH i SDA izraditi izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, čini se kako je zbog Izetbegovićevog odustanka Politički sporazum mrtvo slovo na papiru, prenosi Dnevnik.ba.

Vrijedi istaknuti da je Voditeljica OSCE-a u BiH veleposlanica Kathleen Kavalec bila jedan od sudionika potpisivanja sporazuma. Portal Bild.ba je zatražio upit iz ove organizacije kako komentiraju Izetbegovićevo odustajanje od sporazuma i nove uvjete koji nisu bili dio sporazuma.

OSCE, među ostalim, ističe i kako se ovom procesu treba krenuti nakon lokalnih izbora. Dodali su i kako izjave koje podrivaju procese izborne reforme nisu konstruktivne i ne odgovaraju potrebama građana.

“Iako već neko vrijeme postoji hitna potreba za formiranjem Vlade Federacije BiH, izborna reforma, po našem mišljenju, ne bi trebala biti predmet preduvjeta.

Ovaj reformski proces trebao bi započeti čim se provedu lokalni izbori i trebao bi biti obavljen na transparentan i inkluzivan način, u skladu s prethodnim preporukama Ureda OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Izjave koji podrivaju procese izborne reforme i pogoršavaju tenzije nisu konstruktivne niti odgovaraju na potrebe građana. U međuvremenu, od ključne je važnosti osigurati uvjete za održavanje lokalnih izbora širom BiH u studenom i u Mostaru u prosincu, kako bi građani mogli ostvariti svoje pravo glasa slobodno i s povjerenjem u izborni sustav.

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini i dalje je spremna podržati sve reformske procese i inicijative usmjerene na jačanje demokracije, ali istinski napredak ove zemlje ovisi o spremnosti političara na kompromis i postizanje konsenzusa u korist svih građana”, naveli su iz OSCE-a za Bild.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close