Treći umjesto prvog

Novo pucanje u SDA: Tražili da direktor bude lošiji kandidat

Iza svega se, smatra Avaz, krije novi frakcijski sukob unutar SDA, s obzirom na to da se radi o borbi dva kandidata iz iste stranke.
Vijesti / Politika | 25. 09. 2020. u 09:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nadzorni odbor Željeznica FBiH odlučio je u četvrtak da ne postupi prema ranijoj suglasnosti Vlade Federacije da imenuje za generalnog direktora ove državne firme predloženog Enisa Džafića.

Vlada je, piše Dnevni avaz, prije 20 dana predložila imenovanje Džafića (SDA) iako je bio tek treći na natječaju, a kandidat Rešad Mandžo (SDA) bio je prvi.

Nadzorni odbor je, vodeći se svojim odlukama i natječajnom procedurom, za direktora Željeznica F BiH, umjesto predloženog Džafića, imenovao upravo Mandžu, kao najuspješnijeg kandidata.

No, iza svega se, smatra Avaz, krije novi frakcijski sukob unutar SDA, s obzirom na to da se radi o borbi dva kandidata iz iste stranke.

Za odluku da se imenuje Mandžo, a ne Džafić, glasali su predsjednik NO Jadranko Stojkić, Dalfina Bošnjak, Suad Hasanović, Ševkija Botonjić i Adnan Bunjo.

''Botonjić i Hasanović su kadrovi SDA. Dva su člana bila protiv, među njima član Sindikata Vanja Pirgić. U odluci je rečeno da je Rešad Mandžo na okončanom intervjuu bio prvi na listi, s 19 ostvarenih bodova, kandidat Sead Cucak drugi, sa 13 bodova, dok je treće rangirani bio Džafić, sa svega devet bodova'', piše Avaz.

U obrazloženju odluke stoji kako je Nadzorni odbor, poštujući poredak rang-liste koji je načinilo povjerenstvo, kao i etički kodeks ponašanja organa upravljanja, izabrao Rešada Mandžu za generalnog direktora.

Istaknuto je da je Nadzorni odbor o izvršenom imenovanju generalnog direktora obavijestio i Vladu Federacije.

Džafića je Vladi, kako navodi Avaz, predložila Kadrovska komisija SDA, iako je Mandžo bio prvi na listi, kao najuspješniji kandidat.

Upravo je član NO iz SDA Šefkija Botonjić bio najglasniji da ec imenuje Mandžo. On je više puta slao dopise Kadrovskoj komisiji SDA da o tome vodi računa. Čak je i pomoćnik ministra prometa Ismet Demirović (SDA) slao pisma Kadrovskoj komisiji.

No, imenovanje Mandže, umjesto Džafića, otkrilo je nove pukotine u SDA jer se radi o kadrovima iste stranke, s tim da je, kako tvrde Avazovi izvori, Džafić bliži aktualnom rukovodstvu i predsjedniku Bakiru Izetbegoviću.

S druge strane, Mandžo važi za kadar koji je blizak struji okupljanoj oko Denisa Zvizdića, potpredsjednika SDA.

Pucanje i u Elektroprivredi

 

Da dolazi do ozbiljnih raskola u SDA, govore i previranja oko imenovanja Nadzornog odbora u Elektroprivredi BiH.

Naime, na sjednici u četvrtak Vlada Federacije imenovala je novi Nadzorni odbor Elektroprivrede BiH, koji bi trebala potvrditi skupština.

Nakon što je na sjednici rečeno da u novom Nadzornom odboru nije predložen član DF-a, tome su se usprotivili ministri iz SDA i na kraju nisu željeli glasovati za ovakav odbor, kojem je prije mjesec istekao mandat.

Na kraju, objavio je Avaz, nisu željeli glasovati ni za Odbor koji će činiti dva člana SBB-a, tri člana SDA i jedan iz HDZ-a.

''Indikativno je da je SDA glasala, ustvari, protiv imenovanja svoja tri člana, a sve s ciljem da među novim članovima NO bude i jedan član DF-a. Ova odluka pomalo je iznenadila ostale članove Vlade s obzirom na dogovore'', piše Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close